IZVJEŠTAJ: Brezovo Polje, Psunj

U sunčanu, toplu nedjelju, rano ujutro krećemo iz Siska za Slavoniju. Nova Gradiška, odredište Planinarska kuća Strmac. Većina nas je prvi puta na izletištu Strmac, koji rano ujutro pršti suncem, cikom djece, predivnim zelenilom. Tu nas dočekuju planinari iz HPD Strmac uz domaću kapljicu, pomoć (ako ustreba) i obećanje da nas čeka hladno pivo.
Razne staze vode od Pl. kuće, a mi idemo gore stazom Božikovac, Brezovo Polje koja ide preko Donja, Gornja Previt, pa Dobra Voda, ostatak puta gore iz šume makadamom do vrha zvanog Brezovo Polje koji slovi za najviši vrh Slavonije, 984 m. Staza Božikovac je NON STOP uzbrdo, a sunce užarilo (29 C) pa naša ekipa (kondicijski raznolika) češće odmara uz gutljaj vode, rakije (kako tko). Svi stižemo na vrh (po planu) za oko 3 – 3.5 h. Kod “piramide” crvenih lica bacamo ruksake na travu uz onaj “aahgrrr”. Slijedi slikanje, “pečatarenje”, iće, piće i za ćas se muka zaboravi.
Natrag biramo stazu Jastrebinac koja je odličan izbor i oduševljena nas. To je ono što mi planinari volimo. Spust stila “Rambo”😝 “stani tu”, “ne tamo”, “joj kako ću sada dolje?” Staza je živopisna, pomalo divlja, hladovina, potok, markacije jasne.
U Strmac se vraćamo veseliji, sada već na adrenalinu, pa hladno pivo paše. Na kraju još slijede kava i sladoled u Novoj Gradišci.
Kući se vraćamo u ranu večer, još za dana i sunca. Kolegi planinaru bio i rođendan pa smo mu pustili koju slavonsku “po želji”. Zadovoljstvo je uvijek doći u Slavoniju, a ne sjećam se kada se odlazilo iz nje da se nije pjevalo. Domaćinima u Strmcu svaka čast i hvala. Srećom ostale su staze koje ćemo još doći pohoditi.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

lisca 00014
Obavijesti

Lisca (17.04.2017.)

Sunčani ponedjeljak devet planinara odlučilo je provesti na zanimljivoj ferati u slovenskom gorju – na Lisci. Uspon po stazi koju smo odabrali ne traje duže od sat vremena i idealan je za malo adrenalinskih aktivnosti. 

CIJELI ČLANAK »