13.4.2024. KLEK (1.181 m) – 150. godina planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek jedna je od središnjih akcija povodom proslave 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj budući se 1874. godine u Ogulinu dogodio povijesni susret na kome je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija, te je nedugo potom u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta, i prvi u ovom dijelu Europe, sa svojom planinarskom organizacijom. Obris planine Klek postao je simbolom planinarstva u Hrvatskoj, te se nalazi u logotipu Hrvatskog planinarskog saveza, ali i na pečatu našeg društva Hpd Sisak.
Na obilježavanju ove velike obljetnice sudjelovalo je oko 2000 planinara iz različitih hrvatskih društava, te društava iz susjednih zemalja poput Slovenije i BIH, a budući se očekivao ovako veliki odaziv većina staza prema vrhu Kleka, uključujući feratu su bile zatvorene za posjetitelje kako bi HGSS i vodička služba HPS-a lakše kontrolirali kretanje planinara i izletnika, pa se u uspon moglo samo iz Bjelskog.
Ovom događanju se pridružilo i 8 planinara HPD Sisak. Krenuli smo iz Siska u 7 sati s dva osobna automobila, a u Bjelskom su nas redari uputili na parkirališno mjesto. Na početku staze dočekale su nas brojne delicije, kolači i čaj, te limena glazba koja nas je ispratila na uspon s brojnim sudionicima prema planinarskom domu gdje su nas dočekale Ogulinske vještice čije je carstvo na Kleku, ban Josip Jelačić koji je službovao u Ogulinu, te A.G.Matoš koji je sišavši s vlaka ostao očaran Ogulinom i svoje impresije zabilježio u putopisu “Oko Rijeke”.
Okupljene planinare kod planinarskog doma na Kleku pozdravili su predsjednik HPD-a Klek Zdenko Trninić, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak, predsjednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan i gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović, te predsjednik RH Zoran Milanović pod čijim pokroviteljstvom se obilježava obljetnica 150. godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.
Od doma krećemo u uspon ka vrhu gdje na kratkom segmentu na kojem je postavljena sajla najduže čekamo budući je to usko grlo, gdje se uspon i spust planinara propušta naizmjence, u koordinaciji dežurnih vodiča.
Na vrhu ipak ima dovoljno mjesta za odmor i uživanje u pivu, dok promatramo atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a spašavanja ozlijeđene osobe iz stijene uz sudjelovanje helikoptera Hrvatske vojske.
Pri spustu je značajno manja gužva izuzev dionice sa sajlom, pa odlazimo do lovačkog doma “Gama lov” gdje je pripremljen odličan gulaš za sve sudionike, te organizirana zabava uz nastup grupe “Speen” koja je održavala veselu atmosferu izvedbom raznih rock i pop hitova. Kad smo se zabavili i najeli odvezli smo se do Ogulina u obilazak Zavičajnog muzeja smještenog u Frankopanskom kaštelu, koji je također bio besplatan za sudionike pohoda. Tamo smo pogledali alpinističku zbirku i izložbu povodom 150. godina planinarstva.
Ekipa još odlazi u hotel Frankopan na piće i rezimiranje dojmova, pa lagano za Sisak.
Očekivana gužva nije mogla umanjiti čarobni doživljaj koji uspon na dojmljivi Klek izaziva u planinarima. Uživali smo u divnom sunčanom danu, odličnom društvu, impresivnoj vježbi, dobroj hrani, a ponajviše susretu s dragim prijateljima i vodičima iz drugih društava.
Hvala HPS-u i PD Klek na odličnoj organizaciji, te sisačkim planinarima koji su se odazvali sudjelovati u ovom velikom događaju.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

HPIM7605
Obavijesti

Oltari – Zavižan

Četrdesetak planinara HPD Sisak obišlo je prošlog vikenda Zavižan. Izletje održan u sklopu tradicionalnog pohoda na zatvaranje planinarske kuće Oltari kojom Društvo i upravlja.

CIJELI ČLANAK »
2019 02 23 Varazdinsko 00
Obavijesti

Varaždinsko gorje (23.2.2019.)

Još jedan dan proveden u planini. Ukupno 45 planinara boravilo je 23. veljače 2019. na području Varaždinsko topličkog gorja. 
Obilježen je 15. pohod “Tragom 1. izleta Varaždinskih planinara”.

CIJELI ČLANAK »