Goletne rudine (9.2.2019.)

Polazak: Ispred Konzuma u Capragu (Sisak) u 7:00 sati

Zanimljivost: Gvozdansko je naselje na pola puta između Gline i Dvora, podno Zrinske gore. Poznato je po starohrvatskoj utvrdi koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski u drugoj polovici 15. stoljeća. Goletne rudine su bili rudnici željezne rude koje je Nikola III. Zrinski koristio za topionicu, ljevaonicu i kovnicu novca. Utvrda je poznata po svom velikom otporu prema turskim osvajačima, a više o tome možete pročitati klikom na sljedeći link: http://povijest.hr/bitkeiratovi/gvozdansko-nepoznata-prica-o-hrvatskom-junastvu/

Staza: Kružnog tipa. Kreće se od spomenika u Gvozdanskom, cestom do zaseoka Beke, te dalje kroz klanac i šumu do proplanka. Nastavljamo hrptom do Goletnih rudina. Na vrhu radimo dužu pauzu uz panoramski pogled prema Dvoru i utvrdi Gvozdansko. Spuštamo se na drugu stranu preko sela Brđani u Gvozdansko.

Hodanje: Ukupne dužine oko 13 km, vrijeme hodanja 4-5 sati

Napomena: Izlet nije standardni društveni nego i pomalo avanturistički. Fizički nije zahtjevan, ali je zbog vrste terena nešto teži. Ne postoje planinarske staze, dio puta idemo kroz klanac, prelazimo potok nekoliko puta, možda ćemo se malo probijati kroz trnje i šikaru. Baš zato preporučujem da se prijavite!

Povratak: Do 19:00 sati

Oprema: Slojevita odjeća, visoke cipele, štapovi za hodanje, ruksak s hranom, rezervna roba (tenisice, rezervne hlače, rublje, čarape i sl.), osobni dokumenti

Prijevoz: Automobilima

Troškovi: Ukupna udaljenost puta iznosi 180 kilometara, što znači da bi troškovi za auto prosječne potrošnje 7l s 4 osobe iznosili cca. 120 kn. Ukoliko vozač ne odredi drugačije, „nepisano pravilo“ je da trošak benzina trebaju pokriti suputnici u autu, dok je vozač oslobođen zbog akumulacijskih troškova koje sam plaća.

Prehrana: Iz ruksaka

Moguće promjene u ovisnosti o stanju na terenu i mogućnostima sudionika

Informacije i prijave: Na sastancima društva ili na mob: 095/909 7245 – Marko Kotaranin

Fotografije s prošlogodišnjeg izleta možete pogledati na sljedećoj poveznici: http://hpd-sisak.hr/index.php/obavijesti-menu-item/512-dikavac23


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

istranica
Obavijesti

Nova internet stranica HPD Sisak

Dobrošli na novu internet stranicu HPD SISAK. Novim modernijim izgledom želimo vam olakšati pristup i pregled informacija o radu i aktivnostima društva.

Uživajte u planinarenju kao i do sad, pišite o utiscima s izleta, objavljujte informacije o izletima i drugim aktivnostima.


CIJELI ČLANAK »