Cres i Lošinj (19. i 20. 12.2015.)

Dok Sisak spava okovan maglom, krećemo prema otocima Cresu i Lošinju. Zadaća nam je istraživačka, upoznati planinarske staze na tim otocima kako bismo vodili društveni izlet sljedeće godine. 


Image29

Kroz noć i maglu oprezno napredujemo prema odredištu. Svitanje dočekujemo na trajektu za otok Cres i vidimo nebesko tijelo koje sisačka magla već danima krije… Sunce! Nakon jutarnje kave u Cresu, vožnju nastavljamo do Osora.

Osor je malo mjesto koje se nalazi na samoj granici između otoka Cresa i Lošinja, a ujedno je i naša polazna točka prvog dana hoda. Krećemo prema planinarskom domu Sv. Gaudent. Putem su predivni vidici na otoke Cres i Krk te Velebit, a obilazimo i lokalitet Mali Tržić. Svojom ljepotom posebno privlači pogled rt Kota koji ima oblik suze. Planinarski dom je smješten na samom vrhu Mažova. Po dolasku u dom, ostavljamo višak stvari i pravimo kratak predah uz sendviće i predivan pogled na more. Nabavljamo kartu od domara te nastavljamo sigurnijim korakom prema vrhovima Televrin i Sv. Mikula. Staza ide grebenom i većim dijelom se pruža pogled na otvoreno more i otok Unije. Iako je Televrin najviši vrh otoka Lošinja, vrh Sv. Mikula očarava – otvara pogled na cijeli otok Lošinj i otok Ilovik, a na njemu se nalazi i lijepa crkvica. Između vrhova Televrin i Sv. Mikula se nalazi spilja Gaudencija. U povratku nam se na stazu prepriječuje ovan, ali nas i zaobilazi. Tim potvrđuje da pametniji popušta. U dom se vraćamo već po mraku, ali naglavne lampe ne palimo. Mjesečina nas obasjava cijelim putem. Po dolasku u dom, večeramo i družimo se s domarima te odlazimo na počinak.

Sljedeći dan započinjemo spuštanjem do Osora i automobila, a izlazak sunca gledamo sa staze. Obilazimo i mjesto Lubenice koje je smješteno na samoj litice. To je predivno malo mjesto s divnim pogledima. Nakon kave u Cresu, odlazimo na prijevoj Križići. Tu započinjemo uspon na vrh Sis. Staza prati suhozid, a pošto naša skupina nije velika, bjeloglavi supovi nas nadlijeću. Uživamo promatrajući te veličanstvene ptice. Dan je sunčan te na vrhu provodimo vrijeme za ručak i sunčanje. Nikoga ne veseli, ali moramo se spustiti i zaputiti kući u maglom obavijeni Sisak. Do skorog povratka na ove predivne otoke.

 

Svjetlana Vujasin i Josip Kolak 

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email