Cres i Lošinj (19. i 20. 12.2015.)

Kroz noć i maglu oprezno napredujemo prema odredištu. Svitanje dočekujemo na trajektu za otok Cres i vidimo nebesko tijelo koje sisačka magla već danima krije… Sunce! Nakon jutarnje kave u Cresu, vožnju nastavljamo do Osora.

Osor je malo mjesto koje se nalazi na samoj granici između otoka Cresa i Lošinja, a ujedno je i naša polazna točka prvog dana hoda. Krećemo prema planinarskom domu Sv. Gaudent. Putem su predivni vidici na otoke Cres i Krk te Velebit, a obilazimo i lokalitet Mali Tržić. Svojom ljepotom posebno privlači pogled rt Kota koji ima oblik suze. Planinarski dom je smješten na samom vrhu Mažova. Po dolasku u dom, ostavljamo višak stvari i pravimo kratak predah uz sendviće i predivan pogled na more. Nabavljamo kartu od domara te nastavljamo sigurnijim korakom prema vrhovima Televrin i Sv. Mikula. Staza ide grebenom i većim dijelom se pruža pogled na otvoreno more i otok Unije. Iako je Televrin najviši vrh otoka Lošinja, vrh Sv. Mikula očarava – otvara pogled na cijeli otok Lošinj i otok Ilovik, a na njemu se nalazi i lijepa crkvica. Između vrhova Televrin i Sv. Mikula se nalazi spilja Gaudencija. U povratku nam se na stazu prepriječuje ovan, ali nas i zaobilazi. Tim potvrđuje da pametniji popušta. U dom se vraćamo već po mraku, ali naglavne lampe ne palimo. Mjesečina nas obasjava cijelim putem. Po dolasku u dom, večeramo i družimo se s domarima te odlazimo na počinak.

Sljedeći dan započinjemo spuštanjem do Osora i automobila, a izlazak sunca gledamo sa staze. Obilazimo i mjesto Lubenice koje je smješteno na samoj litice. To je predivno malo mjesto s divnim pogledima. Nakon kave u Cresu, odlazimo na prijevoj Križići. Tu započinjemo uspon na vrh Sis. Staza prati suhozid, a pošto naša skupina nije velika, bjeloglavi supovi nas nadlijeću. Uživamo promatrajući te veličanstvene ptice. Dan je sunčan te na vrhu provodimo vrijeme za ručak i sunčanje. Nikoga ne veseli, ali moramo se spustiti i zaputiti kući u maglom obavijeni Sisak. Do skorog povratka na ove predivne otoke.

 

Svjetlana Vujasin i Josip Kolak 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image47
Obavijesti

KRN (2244m)

22. i 23.08. obišli smo dio slovenskih planina koji planinari ovog područja rijeđe posjećuju. Dvadeset planinara obišlo je Krn i krnska jezera iznad Lepene.

 

CIJELI ČLANAK »
2018 06 09 Oltari 00
Obavijesti

Sreća prati hrabre

„Sreća prati hrabre“, izreka je koja vrijedi ne samo za ovaj izlet, nego i za cijelu ovogodišnju planinarsku školu, jer je za nekoliko izleta do sada prognoza bila loša, no svaki put je ispalo odlično vrijeme.

CIJELI ČLANAK »