Zoran Vakula u Planinarskom domu Matija Filjak

Kratki telefonski kontakti: tim 1. dočekuje gosta kod Plodina u Petrinji Marijana, Mirna i Jadranka), tim.2. vodi ekipu iz Hrastovice do doma (Biba) , tim.3. vrši pripreme u samom planinarskom domu (Nada,Šuco , Andro….). Nema što organizacija na razini 5+.  Zašto? Danas je naš gost Zoran Vakula , poznati hrvatski meteorolog, “čovjek prognoza” kako ga gledatelji HTV-a od milja prozvaše. Točan, poslovan. stigao je u dogovoreno vrijeme kod Plodina. Čvrst stisak ruke, upoznavanje sa suprugom Lavandom i kćerkom Lunom i krećemo put kotača kroz razovane  ulice Petrinje, uzbrdo pored vodovoda , Cepeliš i onda mali “šumski rely” 4 km do Planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori. Prvi dojam, za mene izvrstan: tata, mama, dijete, samo je prostrujila topla energija. Vakula energično i hrabro prati moju brzu vožnju po šumskom makadamu. Nisam se dala omesti ni od kamenja ni rupa. Čvrsto sam”ženski”  držala volan . Stigli smo na vrijeme kako bi gost-predavač imao vremena malo se okrijepiti. Nastala je mala gužva jer našli su se tu i petrinjski izviđaći i još poneki dobronamjernik, osim petrinjskih i sisačkih planinara na čiji je poziv Vakula došao održati predavanje na temu: Planinari i meteorologija. Profesionalno je pristupio poslu jer predavanje kao i PowerPoint prezentaciju izvrsno je prilagodio planinarima. Ugodna, opuštena atmosfera, puna “sala” planinarskog doma, zanimljiva tema i nadasve šarmantan predavač.

 “Po jutru se dan poznaje”, započeo je Vakula, “no ipak valja, osim kroz prozor provjeriti,

pogledati/poslušati vremensku prognozu.” Skrenuo  je pozornost na ono što je planinaru dobro činiti prije planinarenja  a odnosi se na vremensku prognozu. Redovito pratiti vremensku prognozu područja planinarenja, prikladno se odijenutu za prognozirane vremenske uvijete, predvidjeti  plana izleta (planinarenja) ili dogovoreno odustajanje.

Naš meteorolog nije ni “uhvatio zamah” u predavanju, kad su “pala” prva pitanja. Cijeli je događaj zapravo i zamišljen interaktivno i Vakula se odlično snalazio odgovarajući strpljivo s mnogo humora na sva postavljena pitanja planinara. U nastavku smo saznali, podsjetili se i li naučili što je planinarima činiti tijekom  planinarenja s obzirom na trenutačne vremenske uvijete.Kako prepoznati i procjeniti  događanja vremenskih uvjeta: uočiti vrste oblaka i njihova kretanja, preduhitriti kišu, snijeg, pljuskove, grmljavinu? Gdje se skloniti za vrijeme grmljavine? Primjerice , Vakula je naveo: “Nikako ne pod osamljeno drvo, primati u ruke sajle za penjanje, ići na klizave stijene.”…Napomenuo je kako je u planini  većina vremnskih nepogoda ubrzana i jačeg intenziteta, stoga je razmišljanje o odustajanju od planinranog izleta, realnost. Na taj se način izbjegavaju moguće”opasnosti” i nezgode.Vrijeme  će se teško prilaogoditi nama, preostaje nam prilagoditi se vremnu. Planinari vole promatrati nebo kad  svako malo zastanu u hodu, a gore se kriju važne poruke u oblacima i njihovom kretanju: niski oblaci-stratusi,cumulusi, srednji oblaci-altostratusi…kojih li sve tu naziva nema.

Vrijeme je brzo prošlo u druženju i razgovoru sa šarmantnim  i zanimljivim Vakulom. Lagana šetnja do vidikovca, Andrine delicije od gljiva i heljdine kaše, Nadin kolač.. Vakula nije planinar ali ima namjeru to postati. I s radošću je prihvatuo poziv za dolazak u planinarski dom  HPD-a Sisak na Oltarima . “Planinariti nije samo hodati, gledati pod noge i u nebo, doći do cilja….već i uz put nešto spoznati”, poručio je Zoran Vakula na odlasku.

Jadranka Gabriša Perković

Fotografije pogledajte na: www.hpd-zrin.hr/

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG-20201104-WA0000
Obavijesti

Moslavina u srcu – 31.10. 2020.

Posljednji dan listopada četvero planinara provelo je na obližnjoj Moslavačkoj gori. Prošli smo stazu Podgarić – Garić grad – Humka – vidikovac Vis. Nakon uspona asfaltiranim putom, susretom s ponekim planinarom, došli smo do Rokova izvora te nastavili prema vrhu.

CIJELI ČLANAK »
Obavijesti

Penjanje na Paklenici (16.6.2018.)

Kako se moja planinarska ekipa aktivno počela baviti penjanjem, u želji da provedem vrijeme s njima, nije mi preostalo ništa drugo nego pridružiti im se. A i odlazak u NP Paklenica je nešto što se ne odbija.

CIJELI ČLANAK »