Cjajnik-Košutnikov Turm; Spodnji plot-Zelenica (SLO), 24. – 25.8.2019.

PLAN PUTA

Polazak: subota u 5:00, ispred Željezničkog kolodvora u Sisku

Povratak: nedjelja u večernjim satima

1. dan

Dolazak do doma na Zelenici, uspon feratom Spodnji plot. Postoji opcija odvajanja od glavnog smjera, tzv. Zelena put, kojom se izbjegava najteži dio, a penjačka zahtjevnost ne prelazi ocjenu D. Spodnja plot savladava visinsku razliku od 90 m. Prosječno trajanje uspona je oko 45 minuta. Noćenje u domu pri izviru Završnice.

2. dan

Vožnja prema Koshutahouse u Austriji odakle počinje staza prema ferati.

Za prvi dio uspona, stazom koja vodi kroz šumu, a nakon nje po zahtjevnom siparu, treba oko 1-1,5 sati, zavisno o kondiciji planinara. Točka u kojoj se ulazi u stijenu i u kojoj započinje uspon po ferati, nalazi se na 1649 m, što znači da na ovoj ferati treba u usponu savladati približno 300 m nadmorske visine. Težina ferate je D/C. Težina D se na jednom mjestu mora proći dok se na drugom mjestu može zaobići. Za usporedbu, niti jedna ferata u Sloveniji, osim Spodnje ploti, nije teža od C prema toj ljestvici. S druge strane, koliko je neka ferata zahtjevna (ne govori se o fizičkoj snazi ruku) jako ovisi o tehničkoj upenjanosti penjača. Tako će alpinistima i najteža ferata biti lagana (jer postoji žica na koju se mogu navući), a nekome će određeni dio biti neprolazan. Ova ferata je izuzetno dobro osigurana. Prva D sekcija je kosa previsna prečica duljine oko 8 m i ona se ne može zaobići. Druga D sekcija je izlaz koji vodi izravno na vrh, koji ima nagib od 75-90 stupnjeva a duljine je oko 30 m i on se može zaobići tako da završni uspon bude težine C. Silazak s vrha u Cjajnikovu škrbinu je težine D/C i obzirom da se radi o spustu, zahtjevniji je od uspona. Stoga se za ovu planinarsko-alpinističku avanturu preporučuje uporaba kompleta za samoosiguranje (obavezno s apsorberom energije) jer ima dosta vertikalnih sekcija. Ferata završava atraktivnim visećim mostom i spustom prema siparu s kojeg staza vodi do polazne točke i parkirališta kod doma.

Oprema: kaciga, set za ferratu s apsorberom energije, alpinistički pojas.

Prijevoz: osobnim automobilima

Ostalo: prvi dan je moguć topli obrok jer je dom opskrbljen hranom i pićem, drugi dan koristimo hranu iz ruksaka, a po silasku moguć topli obrok u domu

Napomena: broj polaznika izleta ograničen je na 8

Prijave i informacije: Zbog velikih gužvi u mjesecu kolovozu u planinarskim domovima Slovenije, potrebno je prijaviti se zaključno s 19.06.2019. u prostorijama društva ili na mob. organizatorima:

Irena Mihalić: 098/529-870

Matija Zaplatić: 099/478-6411

 

Fotke s prijašnjih izleta na Cjajnik:


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image00028
Obavijesti

K2 – Trijumf i tragedija (25.09.2014)

Vrhunac obilježavanja 90 godina planinarenja u Sisku predstavljalo je gostovanje najvećeg hrvatskog alpinista Stipe Božića. U dvosatnom druženju održao je multimedijsku prezentaciju sa svog uspona na drugi vrh po visini na svijetu, smrtonosni K2, koji su obilježili i trijumf i tragedija.

CIJELI ČLANAK »