Cjajnik-Košutnikov Turm; Spodnji plot-Zelenica (SLO), 24. – 25.8.2019.

PLAN PUTA

Polazak: subota u 5:00, ispred Željezničkog kolodvora u Sisku

Povratak: nedjelja u večernjim satima

1. dan

Dolazak do doma na Zelenici, uspon feratom Spodnji plot. Postoji opcija odvajanja od glavnog smjera, tzv. Zelena put, kojom se izbjegava najteži dio, a penjačka zahtjevnost ne prelazi ocjenu D. Spodnja plot savladava visinsku razliku od 90 m. Prosječno trajanje uspona je oko 45 minuta. Noćenje u domu pri izviru Završnice.

2. dan

Vožnja prema Koshutahouse u Austriji odakle počinje staza prema ferati.

Za prvi dio uspona, stazom koja vodi kroz šumu, a nakon nje po zahtjevnom siparu, treba oko 1-1,5 sati, zavisno o kondiciji planinara. Točka u kojoj se ulazi u stijenu i u kojoj započinje uspon po ferati, nalazi se na 1649 m, što znači da na ovoj ferati treba u usponu savladati približno 300 m nadmorske visine. Težina ferate je D/C. Težina D se na jednom mjestu mora proći dok se na drugom mjestu može zaobići. Za usporedbu, niti jedna ferata u Sloveniji, osim Spodnje ploti, nije teža od C prema toj ljestvici. S druge strane, koliko je neka ferata zahtjevna (ne govori se o fizičkoj snazi ruku) jako ovisi o tehničkoj upenjanosti penjača. Tako će alpinistima i najteža ferata biti lagana (jer postoji žica na koju se mogu navući), a nekome će određeni dio biti neprolazan. Ova ferata je izuzetno dobro osigurana. Prva D sekcija je kosa previsna prečica duljine oko 8 m i ona se ne može zaobići. Druga D sekcija je izlaz koji vodi izravno na vrh, koji ima nagib od 75-90 stupnjeva a duljine je oko 30 m i on se može zaobići tako da završni uspon bude težine C. Silazak s vrha u Cjajnikovu škrbinu je težine D/C i obzirom da se radi o spustu, zahtjevniji je od uspona. Stoga se za ovu planinarsko-alpinističku avanturu preporučuje uporaba kompleta za samoosiguranje (obavezno s apsorberom energije) jer ima dosta vertikalnih sekcija. Ferata završava atraktivnim visećim mostom i spustom prema siparu s kojeg staza vodi do polazne točke i parkirališta kod doma.

Oprema: kaciga, set za ferratu s apsorberom energije, alpinistički pojas.

Prijevoz: osobnim automobilima

Ostalo: prvi dan je moguć topli obrok jer je dom opskrbljen hranom i pićem, drugi dan koristimo hranu iz ruksaka, a po silasku moguć topli obrok u domu

Napomena: broj polaznika izleta ograničen je na 8

Prijave i informacije: Zbog velikih gužvi u mjesecu kolovozu u planinarskim domovima Slovenije, potrebno je prijaviti se zaključno s 19.06.2019. u prostorijama društva ili na mob. organizatorima:

Irena Mihalić: 098/529-870

Matija Zaplatić: 099/478-6411

 

Fotke s prijašnjih izleta na Cjajnik:


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

20
Obavijesti

Lanževica mi nije bila suđena

Danas neću vidjeti Lanževicu. Ta mi je misao prolazila kroz glavu dok sam promatrao kolonu svojih prijatelja kako odmiču put Bogatinskog sedla. Nisam praznovjeran, ali tog jutra su mi stvari krenule loše od samog početka.

CIJELI ČLANAK »