38. let od prvoga pohoda HPD-a Sisak na Hrastovičku goru

Nakon uvodnih riječi predsjednice Društva uslijedila je podjela priznanja za 2020. godinu Vesni Šprajc, Slavku Didoviću, Mariti Matijašević, Dinu Miliću, Goranu i Marku Kotaraninu, Ivici Turkoviću, Milanu Rogulji Martu te HGSS-u stanica Novska – ispostava Sisak.

Potom se krenulo prema Hrastovici i prema programu hodilo dvjema stazama, preko Paljevina i uz Sv. Duh. Kod planinarskoga doma „Matija Filjak” minutom šutnje uz paljenje svijeće, odali smo počast planinarima te nakon kraće pauze u društvu domaćina Vlade, nastavili preko Peckoga do staroga vidikovca. Budući da su neki prvi puta na Hrastovici, priča o nestalom jezeru opet je dobila na svojoj čari.

Sa starog vidikovca, potresu uprkos, i dalje je moguće uživati u pogledu. Priroda u cvatu, miris kestena, pjev ptica i radost druženja s novim članicama koje su nam se pridružile iz Popovače i Križa te djevojaka iz Zagreba, polaznica projekta kineziologa i glumca Marija Mlinarića Zdrav život postaje navika. Povratak svih sudionika do Doma, odmor i spust stazom preko vodovoda.

Na rastanku, pomiješane emocije i radosti i tuge, jer osim prirodnih ljepota u nama su i slike ostataka crkve sv. Duha, razrušene kule, devastirane šume, uništenoga novog vidikovca.

Za kraj, kako je rekao naš Slavko – Ne ponovilo se!

Nadamo se da ćemo 39. planinarsko druženje na istom mjestu ostvariti u starim normalnim uvjetima jer je želja za boravkom u prirodi i druženjem velika.

Tekst: Vesna Rogulja Mart

Fotografije: Vesna Mrazovac, Ines Pavlinac, Emica Vinceković,Vlasta Žarković

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00013
Obavijesti

Dan je pametniji od noći ili bahat prve dame

27. i 28.1.2018. troje planinara HPD-a Sisak boravilo je u Karavankama, planinskom masivu između Slovenije i Austrije, s ciljem da prvi dan ispenju Y grapu na Begunjščici (2060mnv; ocjena težine grape III), a drugi dan Lenuhovu grapu na Begunjskoj Vrtači (1991mnv; ocjena težine grape IV).

CIJELI ČLANAK »
gacka
Izleti

Gacka (24.3.2019.)

Rijeka Gacka je sa svojim pritokama dugačka 61 km, iako je prije izgradnje hidroelektrane bila dugačka 100 km. Proteže se od svog izvora Tonković vrilo te se polako spušta niz područje Gackog polja primajući brojne pritoke. Odlikuje je čista bistra voda koja unatoč krševitom kraju relativno sporo teče. 

CIJELI ČLANAK »