Triglav (7. i 8.7.2018.)

U četvrtak sam rezervirao 4 mjesta u Triglavskom domu na Kredarici, a u petak navečer s obzirom na okolnosti odlučio kojim putem pohoditi planinu.

Polazak je dogovoren u 5:45, tako da sam usput pokupio Lovru i Dadu. Odredište/ishodište nam je bilo parkiralište u dolini Krme. Po dolasku, ljubazni susjedi iz „dežele“ su nas počastili domaćom rakijom od borovih iglica, za uspješan vikend! 🙂
Plan je bio doći na Kredaricu, a onda ovisno o preostaloj energiji odlučiti hoćemo li produžiti odmah na Triglav ili ćemo to ostaviti za sljedeće jutro. Vrijeme je bilo savršeno za hodanje, sunčano sa mjestimičnim putujućim oblacima.

Staza od Krme do Kredarice je zapravo super, jer se odmori mogu planirati dolaskom na „platoe“ koji su udaljeni od 30 do 45 min hoda po uzbrdici. Tako smo i mi pravili kraće pauze, a na platoima susretali krave, ovce, divokoze… pa čak i ljude! 😉 Iako nisam htio reći na glas, ubrzo sam vidio da napredujemo bez poteškoća tako da sam očekivao odlazak na vrh već prvi dan. Cijelim putem smo uživali u pogledima koji su se pružali daleko koliko su nam visoke stijene to dopuštale. Do Kredarice smo došli nakon 5h hoda. Na domu smo napravili dužu pauzu za jelo, prijavili se za spavanje i prepakirali potrebne stvari u manje ruksake za uspon na vrh.

Na uspon smo krenuli u 16:30. Imali smo dovoljno vremena za lagani uspon, da ni na utakmicu ne zakasnimo. Za sigurnost smo ponijeli kacige, dok je Lovro imao i pojas s „Y“ setom za osiguranje. Uspon je prošao s lakoćom. Na vrhu nije bila uobičajena gužva, pa smo bez velike buke uživali u panoramskim pogledima gotovo sat vremena. Do doma smo došli pola sata prije utakmice, koju smo pogledali u društvu Hrvata, Slovenaca, Čeha, Austrijanaca… i svi zajedno proslavili pobjedu!

Drugi dan se nešto kasnije od ostalih budimo, pa izbjegavamo jutarnju gužvu. Jutro je bilo sunčano, nebo bistro, no puhao je ledeni vjetar. Nakon uživanja u kavici na terasi doma, spremamo stvari i laganim tempom krećemo nazad prema dolini Krme do koje dolazimo oko podneva.

Pod dojmom lijepog vremena, očaravajućih Alpskih vrhunaca i stijena, penjanja na Triglav, završavamo ovaj uspješni planinarski izlet.

Tekst i fotografije: Marko Kotaranin

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

16707691 1219767604759363 837293317674429498 o
Obavijesti

Samoborsko gorje (11.2.2017.)

11. veljače 2017. realiziran izlet na Samoborsko gorje zimi-vrh Japetić (879 m) u suradnji s planinarima HPD Zrin Petrinja, ukupno 30 planinara. Organiziran autobusni prijevoz na relaciji Petrinja-Sisak-Samobor-Šoićeva kuća.

CIJELI ČLANAK »