Krk, 25.04.2015.

Odmah smo se podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula dužom stazom sa vodičima Vedranom i Vesnom na Obzovu, najviši vrh Krka, visoku 568 m, a druga lakšom stazom uz more do svjetionika Negrit s vodičicom Dijanom.

Staza prema Obzovi nije naporna ali našoj grupi je bilo potrebno oko 3 sata do vrha.

Vrijeme je bilo ugodno za hodanje a cijelim nas je putem pratio miris majčine dušice.Uživali smo na prekrasnim livadama posutim bijelim kamenjem . Usput smo po preporuci naše vodičice Vesne kušali svježe šparoge. Prvo stajanje bilo je na Velom Vrhu – 541 m, a nešto duže na Obzovi. Pogledi sa vrhova su zaista lijepi.Za povratak naš vodič je izabrao drugu stazu. U Punat smo stigli oko 16 sati.

Druga grupa je istovremeno krenula stazom uz samo more do svjetionika Negrit.

Staza djelomično vodi kroz kamp, a zatim prema isturenom dijelu otoka i tu postaje kamenita.

Uz kraću stanku, do svjetionika smo hodali oko 2,30 h.

Povratak na rivu u Puntu bio je istom stazom.

Nakon kračeg odmora brodićem smo krenuli do obližnjeg otočića Košljuna.

Košljun je bio nastanjen još u rimsko doba, a u 11. stoljeću na otočić dolaze benediktinci koji su bili glagoljaši. Oni podižu samostan svete Marije i kapelu svetog Bernardina koja je sada najstarija sačuvana građevina na otočiću.

U 15. stoljeću, nakon odlaska benediktinaca, na otočić dolaze franjevci. Oni, uz pomoć Frankopana, grade današnju crkvu Navještenja Marijina.

Osim franjevačkog samostana koji je poznat po bogatoj knjižnici u kojoj je oko 30 000 knjiga, na Košljunu se nalazi etno i sakralni muzej, dvije crkve i tri kapelice.

Sve to zadivljuje svojim izgledom, čistoćom, skladom i mirnoćom koja vlada na otočiću.

Pri povratku na Punatsku rivu dočekala nas je prava gozba. TZ Punta i PD Obzova pripremili su u velikoj tavi za prisutne goste nezaboravnu fritaju, a na obližnjem štandu obilje pića – i to sve besplatno. Zaista smo uživali.

Nakon pozdrava sa domaćinima u 17 sati krenuli smo prema gradu Krku .

Obišli smo centar grada, prošetali uz rivu i puni lijepih utisaka krenuli put Siska.

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

20
Obavijesti

Lanževica mi nije bila suđena

Danas neću vidjeti Lanževicu. Ta mi je misao prolazila kroz glavu dok sam promatrao kolonu svojih prijatelja kako odmiču put Bogatinskog sedla. Nisam praznovjeran, ali tog jutra su mi stvari krenule loše od samog početka.

CIJELI ČLANAK »