Vranica (BiH)

U petak u 7 sati ujutro ja(Goran Kekić), Željko i Branka Dimov iz Siska krećemo prema Popovači, gdje se nalazimo sa Đinom (Drago Jagarčec), koji je dogovorio da nas Zagrebčani pokupe kod ulaza na autoput. U 8 sati oni stižu i krećemo prema granici.

Petak je planiran kao dan za put, tako da nema žurbe. Granicu prelazimo u Staroj gradiškoj i krećemo se prema Banja luci. Nakon Banja luke, krećemo se prema Jajcu kanjonom rijeke Vrbas, uz koji se nalazi mnoštvo vikendica uz samu rijeku. Na Vrbasu ima i staza za kajak, na kojima se održavaju utrke. Bliže Jajcu nalazi se i par hidro elektrana uz samu cestu.

U Jajcu stajemo ne bi li pojeli čevape ili pitu i malo razgledali stari grad. Nakon predaha krećemo prema Travniku.

U Travniku je dogovorena veća pauza za pregled grada i ručak u restoranu Plava voda. Nakon piva u restoranu Ja( Goran Kekić), Đino (Drago Jagarčec) i još jedan zagrebčan Damir krećemo u potragu za rodnom kućom Ive Andrića, koju naposlijetku nalazimo, ali nemamo vremena za razgledanje.

Nastavljamo prema Uskoplju/gornjem Vakufu ne bi li se našli sa našim vodičem i planinarima sa Raba koji će nam se priključiti.

Pred sumrak krećemo iz Uskoplja makadamom koji vodi kroz šumu prema planinarkom domu Rosinj. Nakon sat vremena stižemo pred dom, gdje nas domaćini dočekuju sa toplom večerom.

Spremamo se za krpe, i nakon dogovora za sutra odlazimo spavati.

U Subotu se budimo oko 7, nakon klope i kahve krećemo na osvajanje vrhova. Nad planinom se nadvila nekakva magla , ali čim smo se malo digli nestala je. Otvaraju nam se pogledi sa svih strana. Stazom kojim se krećemo ima tragova guma. Vodič kaže da tu prolazi dosta ekipa na kroserima, jer je planina pitoma, pa mogu komotno proći. Na stazi nailazimo na klekovinu, ali je prolazimo bez problema. Sama planina je prepuna borovnica, koje su nakon mraza promjenile boju.Nailazimo na dva vrha na kojima se nalazi dosta spaljene klekovine.  I evo nas. Nakon sat i pol osvojili smo najveći vrh Nadkrstac(2112m). Kraća stanka i krećemo dalje Prema Prokoškom jezeru. Trebali smo ići na samo jezero, no na nagovor vodiča odlučujemo otići na vidikovac koji gleda prema jezeru. Pogled je prekrasan. Jezero je ledenjačkog postanka i u njemu prebiva endem po imenu tritin. Vodič kaže da se jezero preko zime u potpunosti zaledi. Oko jezera se nalazi dosta vikendica u kojima borave vikendaši i ovčari. Skrivamo se u zavjetrinu i uzimamo dužu pauzu za marendu. Nakon što smo se najeli i odmorili nastavljamo dalje prema Sarajevskim vratima(stari put za Sarajevo).  Tu se razdvajamo sa Đinom(Drago Jagarčec) i još troje rabljana koji odlučuju osvojiti Ločiku(2107m). Mi ostali nastavljamo kroz sedlo nazad prema domu. Stajemo nakon nekih 40 minuta u podnožju Ločike, kraj izvora, ne bi li pričekali ekipu koja je otišla na Ločiku.

Nakon borbe sa klekovinom hrabra ekipa se spušta i svi zajedno nastavljamo dalje.

Još malo klekovine i evo nas u prekrasnoj dolini kroz koju , hodamo mekom travom i pratimo cestu prema domu, koja se nalazi iznad nas. Prelazimo presušenu riječicu i nastavljamo laganim usponom prema cesti. Malo kratimo put kroz klekovinu i evo nas na cesti.  Sad smo već u poznatom predjelu planine, kojeg smo napustili jutros. Stižemo u dom negdje oko 16 sati.

 Dočekuje nas lijep prizor. Dva janjca samo što nisu gotova, a mi smo gladni kao vukovi. Ubrzo nakon što smo se osvježili, janjci su servirani. Najeli smo se do grla i da nam klopa još bolje sjedne, tu se naš domaćin Ekrem uhvatio Brača i zasvirao.Nakon pjesme i pokoje čašice odlazimo u krpe.

Nedjelja. Buđenje oko 8 sati. Kupimo stvari, jedemo, pijemo kahvu i dogovaramo plan. Manja grupa je trebala ići pješice do Uskoplja dok bi ostatak išao busom, pa bi nas čekali u Uskoplju. Ali kiša je upropastila taj plan, pa smo svi zajedno odlučili ići busom. Nakon opraštanja sa rabljanima, zahvaljujemo našim domaćinima na gostoprimstvu i krećemo prema Uskoplju. Nakon kraće pauze u Uskoplju krećemo prema Jajcu, pa  kroz kanjon rijeke Vrbas nazad prema Banja luci.  Radimo dužu pauzu u Motelu Mandiko na Vrbasu. Nakon toga nastavljamo prema granici.  Kiša nas prati cijelim putem doma. Oko 18 sati se rastajemo sa zagrebčanima na izlazu sa autputa u Popovači. Đino je već doma, a ja( Goran Kekić) sa Dimovima nastavljam za Sisak.

Vrlo lijep izlet. Poslužilo nas je vrijeme. Ekipa je bila odlična. Stalno nekakve šale, zafrkancije. Bilo je pjesme, dobre klope,  svega.  I uživali smo u stvarno prekrasnoj prirodi Bosne i Hercegovine.  Nadam se da će se ovaj izlet ponoviti( možda i u zimsko vrijeme, da to sve doživimo po snijegu).

Zahvaljujem Željku Novaku na odličnoj organizaciji, društvu na dobroj zabavi, domaćinima na gostoprimstvu i vremenu što nas je poslužilo.

Sastavio: Goran Kekić

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

20131020 100632
Obavijesti

JESEN NA SJEVERNOM VELEBITU

Subota 19. listopada 2013. godine,  zora nad Siskom najavila je lijep dan. Raspoloženi premda još malo sneni, „potrpali“ smo se u autobus s nešto više prtljage i prepustili u sigurne ruke našeg  vozača Iveka točno u 6:00 sati. Na ugodnoj vožnji prati nas  veliki sjajni mjesec i mami na pomalo mistična razmišljanja.

CIJELI ČLANAK »