1.-3.11.2024. KIJEVSKI KOZJAK – SVILAJA – PROMINA

PLAN IZLETA:

Polazak ispred dvorane “Zeleni brijeg” autima u petak 1.11.2024. u 5 h i uz pauzu za kavu stižemo na parkiralište Gatar kod Kijeva podno Velikog (Kijevskog) Kozjaka. Veliki Kozjak (Kijevski Kozjak) je kameniti gorski greben iznad mjesta Kijevo u Dalmatinskoj Zagori između Vrlike i Knina sa najvišim vrhom Bat (1.206 m). Staza na Kijevski Kozjak je kružna, a mi uspon započinjemo stazom desno koja vodi prema lovačkoj kući. Staza u početku vodi preko livada zaraslih u rijetku šumu, gotovo potpuno položeno i cijelo vrijeme uz sjevernu ogradu lovišta, a ulaskom u šumu uspon je vrlo strm i naporan, ali nije dugotrajan. Dolaskom do kamenog izboja uspon nastavlja uz stijenu na koju je montirana sajla radi lakšeg svladavanja uspona. Izlaskom na kameniti greben, sa planinarske staze se otvaraju prekrasni vidici od kojih je najupečatljiviji onaj na cijelo bilo Dinare. Planinarska staza nastavlja uspon jako oštro uzbrdo po kamenoj goleti gdje je povremeno potrebno upotrijebiti i ruke za savladavanje oštrog uspona koji vodi do velikog kamenog križa postavljenog na samom vrhu. S vrha se spuštamo stazom po križnom putu kojom je potrebno proći kroz ograđeno lovište i zatvoriti kružni obilazak malo poslije napuštanja spomenutog ograđenog lovišta. Spuštamo se kamenim grebenom, a potom šumskom cestom kroz lovište gdje od prepreka nailazimo na ogradu lovišta koju moramo dva puta prijeći pomoću montiranih ljestava. Za obilazak kružne staze duge 11 km potrebno je 4 – 5 sati uz napomenu da je uspon dosta naporan, te se svladava oko 800 m nadmorske visine. Nakon uspona krećemo prema planinarskom domu “Orlove stine” na Svilaji u smještaj. Putem možemo stati u Civljanama u restoranu Ivan na večeru. Dom ima 38 ležajeva u sobama, 30 ležajeva u skupnoj sobi i dva vrlo uredna sanitarna čvora (muški i ženski).

U subotu ujutro nakon odmora od duge vožnje i uspona, krećemo makadamskom cestom koja nas vodi do križanja na kojem odabiremo smjer lijevo i uspon preko Badnjeva. Badnji su niz vrtača, obraslih pretežno bukovom šumom, pa nas staza vodi kroz vrtače gore-dolje sve do izlaska na kršku golet. Do Kapetanovića staja, izlaza iz Badanja na šumsku cestu koja se spaja iz Ogorja ima oko 1 sat hoda. Šumskom cestom skrećemo desno i ubrzo je napuštamo da bi se južnim obronkom vršnog dijela Svilaje lagano kamenjarom penjali. Nakon 20 minuta se sa desne strane pridružuje staza od planinarskog doma Orlove stine po „Šumskom putu“, a dalje Borinom stazom još oko 40 minuta uspona kamenitom goleti do vrha Svilaje. Vrh je označen geodetskim stupom, a pruža najljepši pogled na Perućko jezero i na cijelu Sinjsku krajinu, kao i na sve dinarske vrhove, kao i Čvrsnicu, Vran, masiv Biokova, Mosor, Prominu i Velebit. S vrha se treba vratiti do križanja planinarskih staza na kojem treba skrenuti lijevo na “Šumski put”. Nakon skretanja planinarska staza vodi kratko po kamenitoj zaravni, a nakon nje oštro se spušta u serpentinama do makadamske ceste. Izlaskom na makadamsku cestu, treba skrenuti desno i nastaviti po njoj sve do planinarskog doma. Staza je kružna, duga 10 km i svladava oko 650 m visinske razlike, te je potrebno 4 – 5 sati za njen obilazak. Po povratku na dom opcionalno se može otići do Orlovih stina, vrlo lijepog vidikovca do kojeg je potrebno dodatno hodati 15 – 20 min, te se svladava dodatnih 100 m nadmorske visine. Na domu nakon planinarenja možemo roštiljati i družiti se do odlaska na noćenje.

U nedjelju je planiran uspona na planinu iznad Drniša, Prominu, pa ujutro krećemo put sela Lišnjak, a potom po odličnoj makadamskoj cesti do početka poučne staze koja je početna točka našeg uspona. Kratko nastavljamo po blago položenoj stazi do raskrižja uz izvor pitke vode Mali Točak. Nastavljamo stazom desno koja prolazi kroz nalazište – lokalitet fosila Kozarina i zatim izbija na veliku travnatu zaravan na kojoj je izgrađen planinarski dom, a do kojeg nam je potrebno oko 20 min. U nastavku uspona od planinarskog doma treba izaći na makadamsku cestu koja vodi za vrh Čavnovka. Nakon izlaska na spomenutu makadamsku cestu, do skretanja desno na poučnu stazu koja vodi kroz visoku mješovitu šumu sve do izlaska na greben podno vrha. Ovaj dio uspona, vodi po lijepo položenoj pješačkoj stazi, koja nije naporna niti zamorna. Od izlaska na greben podno vrha pa do samog vrha Promine, uspon se nastavlja po goleti i vodi malo oštrije uzbrdo. Na vrhu se nalazi stari geodetski stup s istaknutom nadmorskom visinom, upisna kutija, veliki metalni križ sa hrvatskim grbom, informativna tabla i klupa za odmor. Vrh Čavnovka je najljepši vidikovac na Promini s kojeg se pogledom mogu obuhvatiti planinaski masivi Velebita, Dinare, Svilaje, Mosora i Biokova; Petrovo, Kosovo i Kninsko polje; usjek kanjona rijeka Krke i Čikole; Jadranskog mora od Kornatskog otočja do Visa i dalje.

VREMENSKI OKVIR:

1.11.2024. petak BAT

5:00 – 10:30 vožnja 295 km

10:30 – 16:30 Kijevski Bat kružna tura

17:00 – 18:00 večera, restoran Ivan

18:00 – 19:15 vožnja 55 km

smještaj u Orlove stine, noćenje

2.11.2024. subota SVILAJA

9:00 – 15:00 Svilaja i Orlove stine kružna

druženje, roštilj

noćenje Orlove stine

3.11.2024. nedjelja PROMINA

7:00 – 8:00 vožnja 52 km

8:00 – 14:00 Promina iz Lišnjaka

14:00 – 20:00 vožnja za Sisak

Oprema: standardna planinarska, uvjetovana vremenskim prilikama (rezervna odjeća i obuća), planinarske cipele s vibram đonom, hrana i piće iz ruksaka, restoran Ivan, roštilj na domu.

Troškovi: prijevoz: udio u troškovima goriva i cestarine. Noćenje na planinarskom domu za članove planinarskih društava je 10 eura (2 noći = 20 eura + pristojba)

Organizatorica: Marina Dujmušić 098 955 0625

Prijave na sastanku srijedom ili na whatsapp.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Voditelj izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image01
Obavijesti

SIŠČANI I PETRINJCI U EKO AKCIJI

U subotu 26. travnja 2014. godine, grupa sisačkih planinara pridružila se planinarima HPD ZRIN-a u čišćenju i uređivanju planinarske staze od Tješnjaka prema Klinac gradu, od Tješnjaka do Oblaković verela i čišćenju otpada bačenog uz cestu prema Zelenoj dolini ( 15 planinara).


CIJELI ČLANAK »