13.4.2024. KLEK – 150 godina planinarstva u Hrvatskoj

Pridružujemo se pohodu u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Klek, koji je jedna od središnjih akcija povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.
Ovim prigodnim usponom na Klek zajedno ćemo se prisjetiti povijesnog susreta u Ogulinu 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija, te je nedugo potom u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD). Time su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom organizacijom.
Organizatori planiraju polazak na uspon iz Bjelskog između 8 i 10 sati u selu odakle se za 50 minuta stiže do planinarskog doma Klek gdje u 11 sati započinje prigodni program, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a u blizini planinarskog doma. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. Nakon uspona na vrh Kleka i silaska u Bjelsko za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu.
Članovi HPD Sisak pridružili bi se događanju, a krenuli bismo automobilima u 7 sati kod dvorane Zeleni brijeg.
Molimo sve zainteresirane da se prijave na 098/9550 625 – Marina Dujmušić

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

z
Obavijesti

Braća po oružju

Životni vijek svakog planinara obilježen je savladavanjm nekakvih granica. Prije svega doneseš odluku da se želiš baviti planinarenjem.  Pa da se želiš baviti planinarenjem malo ozbiljnije od pukog bavljenja. Pa kreneš poznatom metodom: više, brže, jače.

CIJELI ČLANAK »