Izvještaj s izleta NEPOZNATI PAPUK

Povodom Međunarodnog dana planina, 40 planinara HPD Sisak pridružilo se 18. izletu u nepoznati Papuk u organizaciji slavonskih planinara i Parka prirode Papuk u nedjelju 10. prosinca 2023.
Unatoč kiši, 100-tinjak planinara iz Đakova, Požege, Pakraca, Osijeka, Petrinje i našega Siska okupilo se u mjestu Markovac Požeški kao polaznoj točki pohoda. Neoznačenom šumskom stazom, u dobrom raspoloženju i ugodnom druženju hodali smo južnim padinama Papuka, najprije do pjeskokopa Vranić poznatom po kopu kvarcnog pijeska koji se koristio u staklarskoj industriji. U pjeskokopu su pronađeni ostaci dupina, kitova, morskih pasa i dr. morskih sisavaca. Mi smo pronašli samo kućice morskih pužića 😊.
Dalje, putem prema dalekovodu naišli smo na prašumske primjerke stabala hrasta i bukve. Marko, djelatnik Parka prirode Papuk, počastio nas je pričama o pjeskokopu, drveću, gljivama i mjesnim zanimljivostima. Dolaskom na vidikovac u mjestu Nježić, u kojem živi samo jedan stanovnik, divili smo se pogledu na Požešku goru koja je onako mistično izvirivala iz magle i niskih oblaka. Nešto iza 13 sati vratili smo se u Markovac gdje su nas ljubazni domaćini počastili toplim grahom i čajem.
Kiša nas je pratila većim dijelom puta, no to nam nije umanjilo uživanje u prirodi i otkrivanju nepoznatog, uživanje u druženju.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

visuals-irhF3-MSiXk-unsplash
Obavijesti

VAŽNO!

Dragi planinari,na temelju preporuka ZJZ SMŽ-a i Stožera civilne zaštite grada Siska do daljnjega se

CIJELI ČLANAK »
image00001
Izleti

Visokogorska sekcija – otvoreni poziv

Pozivaju se svi zainteresirani da se uključe u rad Visokogorske sekcije.

Uvjeti:da ste član HPD Sisak, da ste fizički i psihički zdravi, da ste voljni aktivno sudjelovati u radu sekcije.

Prethodno planinarsko znanje i iskustvo nije potrebno. Svu potrebnu obuku dobiti ćete u sklopu programa školovanja sekcije.  

Ukoliko imate nedoumica slobodno nas kontaktirajte i dogovorite sastanak na kom ćete dobiti odgovore na sva vaša pitanja.

Prijave i upiti na: hpdsisak.vgs@gmail.com

Veselimo se vašem dolasku!

CIJELI ČLANAK »