13.4.2024. KLEK – 150 godina planinarstva u Hrvatskoj

Pridružujemo se pohodu u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Klek, koji je jedna od središnjih akcija povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.
Ovim prigodnim usponom na Klek zajedno ćemo se prisjetiti povijesnog susreta u Ogulinu 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija, te je nedugo potom u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD). Time su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom organizacijom.
Organizatori planiraju polazak na uspon iz Bjelskog između 8 i 10 sati u selu odakle se za 50 minuta stiže do planinarskog doma Klek gdje u 11 sati započinje prigodni program, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a u blizini planinarskog doma. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. Nakon uspona na vrh Kleka i silaska u Bjelsko za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu.
Članovi HPD Sisak pridružili bi se događanju, a krenuli bismo automobilima u 7 sati kod dvorane Zeleni brijeg.
Molimo sve zainteresirane da se prijave na 098/9550 625 – Marina Dujmušić

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Oltari, Mali Rainac, Premuziceva staza, kolovoz 2013 092 (5)
Obavijesti

Ljeto na Oltarima

Dugo neostvarena želja – da na Oltarima provedem tjedan dana, uživajući u prvoj jutarnjoj kavi s pogledom na zavižansku maglicu i more podno planine, tišini planinskih noći i miru zvjezdanoga neba, a naravno i planinarenju Sjevernim Velebitom, konačno mi se ostvarila.

CIJELI ČLANAK »