Interni program obuke za planinarenje u zimskim uvjetima

Program je proveden radi osposobljavanja planinara za kretanje u brdima i planinama u zimskim uvjetima. Sadržavao je elemente visokogorskog planinarenja koji osiguravaju sigurno kretanje u planinama u svim periodima godine.


Interni program obuke obuhvtio je  slijedeća osnovna znanja i vještine:

         Obuća i odjeća – kako se obući

         Potrebna tehnička oprema i korištenje

         Čvorologija

         Sigurno kretanje u zimskim uvjetima (primjena cepina i dereza)

         Padovi i zaustavljanje

         Navez i kretanje u navezu

         Izvlačenje (Sv. Bernard)

         Spuštanje

Teoretski dio obuke se  proveo u Planinarskom domu Matija Filjak na Hrastovičkoj gori dok je praktični dio proveden na terenima u okolici doma. Obuku je  proveo Miloš Bjelajac, član HPD Zrin (završen tečaj Zimska škola planinarenja SGVH i PK Horizont VG). U obuci su savjetima i primjerima sudjelovali i pripadnici Stanice HGSS Novska .

Toliko o službenom izvješću, a sad moje osobno mišljnje.

Ne mogu reći da je moj planinarski put posebno dug, oko godinu i pol dana. Pa iako sam u to vrijeme uspio završiti opću planinarsku školu HPS-a, iako me bilo od Sjevernog Velebita do Biokova, iako sam uspio „pokoriti“ i Jalovec, kojeg zovu i kraljem slovenskih alpi, vrijeme provedeno na ovom tečaju  je najkvalitetnije utrošeno vrijeme u mojoj planinarskoj karijeri.  Jedan od mojih životnih stavova najbolje opisuje kineska poslovica “Pokloniš li čovjeku ribu nahranit ćeš ga za jedan dan, naučiš li ga pecati nahranit ćeš ga za cijeli život“ . Tako je i u mom pristupu planinarenju.  Nikad nisam sanjao o tome da me netko uzme za ruku i vodi po brdima, da mi sve pripremi i organizira, a ja da idem kao „kufer“ . Niti sam ikada mislio da je plaćena članarina dovoljan uvjet da bih sebe zvao planinarom. Od početka sam želio znanje, alat koji će mi omogućiti da sam biram svoje rute i ispenjem svoje vrhove na način siguran  za sebe i svoje prijatelje. Upravo sam to dobio na ovom tečaju.  Izuzetan instruktor, profesionalan i sustavan pristup edukaciji,  praktična primjena kroz simulacije realnih uvjeta dali su mi  mogućnost da dođem u planinu i sam upravljami svojom sudbinom. Naravno da je ovo samo početak puta, ali dobar je osjećaj biti na pravom putu.

Zato, Miloše, izražavam ti najiskreniju zahvalnost na trudu i entuzijazmu koje si uložio u naše obrazovanje i što mogu reći da sam danas  bar 10 puta kompletniji planinar nego što sam bio prije nekoliko dana.

Zahvaljujem se i svim članovima HPD Zrin koje su pomogli u organizaciji ovog događaja. Želio bih  istaknuti da je, iako živimo u doba kada profit caruje i sve ima svoju cijenu,  cijeli ovaj teče bio potpuno besplatan. Osim toga ljubazni domaćini su nas  častili klasičnim planinarskim ručkom, grahom sa kobasicama i ječmenom kašom.

Eto, toliko da se zna.

Srdačan pozdrav, Damir Matagić.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image13
Obavijesti

Tragom Prvog izleta (13.04.2014.)

U nedjelju, 13, travnja 2014. godine sisački su planinari obilježili 31. godina prvog izleta na Hrastovičku goru. Među planinarima se našao i Mile Božičević, jedini planinar, učesnik tog prvog izleta 9. travnja 1983. godine. 

CIJELI ČLANAK »
image00009
Obavijesti

Maglić, BiH (8.8. – 11.8.2017.)

„Hoćemo li na Maglić?“ pita Svjetlana.

„Hoćemo. Jednom“ , odgovaramo potpuno nezainteresirano.

„Hoćemo li ove godine na Maglić?  opet će Svjetlana.

„Možda“ , odgovaramo i već pakiramo ruksake za Rinke.

A onda jednog dana, krajičkom oka, uhvatim serijal Vrhovima Balkana i vidim Maglić.

„Hoćemo li na Maglić?“ pitam sada ja…

I eto, napokon pakiramo ruksake, šatore, trpamo u praznine konzerve… i idemo.

CIJELI ČLANAK »