VIHORAŠKI PUT (subota 18.5.2024.)

Vihoraški put sastoji se od spajanja Bijelih i Samarskih skupina stijena u dugotrajan kružni obilazak koji glasi za jedan od najljepših planinarskih putova u zemlji. Bijele i Samarske stijene nazivi su strogog rezervata prirode specifičnog po sastavini neobičnih tvorevina vapnenačkog stijenja koje iznenađuje i asocira oblicima.
Put kojim se provlači kroz kamene labirinte mekan je od mahovine, vrludav i posipan osušenim, igličastim lišćem smreke i jele. Hodati njime gore pa dolje hvatajući se i ispomažući kamenjem, djeluje poput igranja igrice s bodovima u impozantnim kamenim skulpturama za svaku prijeđenu dionicu bogatu detaljima koji neprestano ispunjavaju vidno polje podražajima zanimljivosti, čime gubljenje markacije iz prvog plana praćenja čini lakšim nego negdje drugdje. Stalno se nailazi na neku neočekivanu formu, boju i teksturu vrijednu promatranja i zadubljivanja na što te podsjeća. Zabavni park u stilu Gospodara prstenova, okolo naokolan, zaobilazeći put duž razbijenih kamenih monolita i snalažljivog drveća što je otvrdnulim korijenjem obuhvatilo stijene poput pipaka, po pamučno mekanom tlu staze što naizgled propada pod koracima, koji su ljudima otkrile životinje. A čovjek je kasno, onaj lokalni, tek krajem prošlog stoljeća, prateći njihove tragove, vjerojatno medvjeda, otkrio put kroz stijene koji se dotad činio neprobojan. Tako je spoznata Ljuska, jedna od stjenovitih senzacija koju treba svladati pentranjem.
To su dojmovi, a činjenice su da je staza zahtjevna i pomalo komplicirana zbog konstantnog ispenjavanja kamenja pa pri odluci obilaska Vihoraškog puta na to treba biti spreman.
Uobičajeni pristup vodi iz sela Jasenak (24 km od Ogulina). Nakon prolaska kroz ovo mjesto treba slijediti smjerokaz za Mrkopalj i Tuk i na njemu skrenuti desno na makadamsku cestu do tzv. 13. kilometra gdje se ostavlja automobil i kreće najprije do vrha Samarskih stijena (1302 mnv), produžuje do račvanja na kojem se može skrenuti do prepoznatljivog Ratkovog skloništa polukružnog oblika podvučenog pod stijenom, a zatim se kamenim labirintima nastavlja do vrhunca na Bijelim stijenama, dijelom u kojem se odvija najzanimljivija, pomalo izazovna dionica izleta. Na vrhu Bijelih stijena (1335 mnv) duže ili kraće odmaramo, prema potrebama i vremenskim uvjetima, a zatim po spuštanju s njih djelić puta vraćamo natrag i Begovom stazom silazimo do početka na 13. kilometru preko tzv. Velikih vrata.
Predviđeno vrijeme trajanja obilaska je između 7 i 8 sati s odmorima.
Ovisno o broju zainteresiranih postoji mogućnost najma kombija ili se do 13. kilometra dolazi u aranžmanu prijevoza vlastitim automobilima u koje ćemo se rasporediti.
Polazak iz Siska u 6:30 sati sa parkirališta sportske dvorane Zeleni brijeg.
Hrana i piće iz ruksaka.
Prijave za izlet srijedom na sastanku društva ili na telefon.
Izlet organiziraju Petra Sigur i Tanja Drešar.
Tanja: 091/794 7726
Petra: 095/378 7887

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti