VAGANSKI VRH (1757m) i SVETO BRDO (1752m) – 15-16.06.2024.

Vaganski vrh visine 1757 m.nv. je najviši vrh Velebita. Pripada južnom Velebitu. Okolica vrha je jedna travnata zaravan, a pogled s vrha pruža se prema Lici, a prema moru je nešto slabiji zbog visoravni na morskoj strani Velebita. Na Vaganski vrh se može doci sa više strana, a mi mu ovaj put dolazimo sa Ličke strane od visoravni Bunovac. S ove točke je najbrže doći do Vaganskog vrha.
Vrijeme trajanja uspona i nazad na polaznu točku traje oko 6 h. Staza nije tehnički zahtjevna, kondicijski srednje teška.
Sveto Brdo s 1752 m.nv. je drugi najviši vrh Velebita i to je vjerojatno najprepoznatljiviji vrh Velebita. Ima oblik samostojeće piramide i vidljiva je s nekoliko stotina kilometara, smještena je na jugoistočnom kraju 10km duge skupine Vaganski Vrh-Sveto Brdo, a uglavnom se uzdiže iznad dolina Velika i Mala Paklenica. Sveto Brdo je svoje ime dobilo jer su ljudi vjerovali da se za vrijeme oluja tamo gore obračunavaju Božanske i zle sile. Sveto Brdo je prvoklasna vizura i slobodno se može nazvati kraljem panorame. Pogled je stvarno zadivljujući, a to je zato sto Velebit nigdje nema jednostavan glavni greben, osim ovdje i ništa ne zaklanja pogled. I na ovaj prekrasni vrh se penjemo sa Ličke strane tj. od Bunovca.
Od parkirališta vratimo se cestom stotinjak metara i desno skrenemo u šumu gdje nas staza vodi na Bunovačke livade. Put je praćen prekrasnim vidicima prema moru, a otvara se pogled i na vršnu stijenu Vlaškog Grada. Završni uspon na Sveto Brdo je dosta oštar, vodi po tratini, a zatim po kamenjaru. Pogled sa ove ljepotice je najljepši pogled u Hrvatskoj, jednostavno rečeno zastane vam dah i osjećate se veoma privilegiranim što ste tu i možete uživati u toj nestvarnoj ljepoti.
I ovaj uspon tehnički nije zahtjevan, ali je potrebna dobra kondicija. Vrijeme uspona i silaska je oko 7h.
PLAN IZLETA
15.06 subota – krećemo u 6h sa parkirališta sp. dvorane Zeleni Brijeg.
Ide se osobnim automobilima.
Po dolasku uzimamo ruksak spremljenim za taj dan i kreće se na uspon na Vaganski vrh. Po povratku podižemo šatore u kojima ćemo spavati tu noć.
16.06 nedjelja, buđenje oko 6h, doručak, čaj ili kava po izboru, poslije tog idemo na uspon na Sveto Brdo. Poslije silaska raspremanje šatora i slijedi povratak kuci.
OPREMA:
ŠATOR
VREĆA ZA SPAVANJE
NAGLAVNA LAMPA
PODLOŠCI ZA ŠATOR
To je glavna oprema, a sve drugo je bonus. Svatko si može ponijeti, ako ima, malo plinsko kuhalo, nož, posudu u kojoj ćemo skuhati kavu ili neku gotovu juhu, a svakako ne bi bilo loše i zapaliti vatru i roštiljati neke dobre kobasice, a i dobro vino bi dobro došlo. Svakako ne smije se zaboraviti ponijeti dovoljno vode. Spavati u šatoru u prirodi i još pod Velebitom je izniman događaj.
Na ovaj izlet se mogu prijaviti svi sa dobrom kondicijskom spremnošću.
Organizator izleta,
Jasminka Malnar
098 195 3490

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 6481
Obavijesti

Goletne rudine (8.2.2020.)

 Prema planu izleta, 8.2.2020. je održan izlet na Goletne rudine. Izletu se odazvalo 19 planinara HPD-a Sisak i PD-a Djed.

Iako je tek veljača, imali smo osjećaj da je proljetno vrijeme već debelo zakoračilo. Nakon okupljanja u Sisku, prva stanica nam je bila tradicionalno Tekija u H. Kostajnici, gdje smo se našli na kavi s prijateljima iz Kostajnice.

CIJELI ČLANAK »
dpz
Obavijesti

Dan planeta Zemlje, 22.04.2016.

Dana 22. travnja 1970. godine guverner Gaylord Nelson i student Denis Hayes pokrenuli su u SAD akciju DAN ZEMLJE koja je uključila 20 000 000 sudionika. Ubrzo su inicijativu prihvatile organizacije i u drugim zemljama pa je 1990. godine Dan planeta Zemlje postao međunarodnim danom brige za okoliš.

CIJELI ČLANAK »