Učka 12. i 13.3.2016.

Krenuli smo na planinarsko/turistički pohod u subotu u 5:45 sa željezničkog kolodvora u Sisku velikim autobusom. Da nas očekuje najavljena bura tokom dana, mogli smo se uvjeriti rano kada smo zbog jakih udara vjetra morali napustiti autocestu u Delnicama i nastaviti starom cestom prema prvom odredištu, Lovranu.

U centru Lovrana smo ostavili 5 planinara koji su savjesno procijenili da će planirana ruta hodanja za njih biti preteška pa su odlučili dan provesti šetajući Lungomareom, obalnom šetnicom koja povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri.

Ostali planinari su se uputili prema malom mjestu Mošćenice, koje nam je bilo polazište planinarske rute. Nakon kratkog obilaska mjesta, započeli smo uspon kroz selo Mihani i prema vrhu Kremenjak. Na zadnjem usponu prema hrptu Učke, spletom okolnosti smo promijenili smjer i odlučili ne otići na Kremenjak, nego krenuti prema vrhu Brgud. To se kasnije pokazalo kao dobra odluka jer je hrptom bilo teško hodati zbog stalne borbe s jakim vjetrom koji nas je na trenutke gotovo rušio. Nakon kratke pauze kod Lovačke kuće Perun, nastavili smo putem prema selu Mala Učka. U selu smo se svi okupili te još jednom savjesno podijelili u dvije grupe na dvije različite staze. Manje zahtjevnom stazom koja ide oko samog vršnog grebena do planinarskog doma Poklon se odlučilo 5 planinara, a ostatak planinara drugom koja ide oštro uz brdo prema vrhu Vojak i nakon toga naglim silaskom prema Poklonu prelazeći oko 880 mnv. Na vršnom grebenu nas je dočekao snijeg, na nekim je mjestima bio visok čak 40 cm. Ispostavilo se da je vremenski podjednako trebalo grupama da stignu do Poklona na zasluženi odmor, oko 18 h. Na domu nas je dočekao autobus sa ostatkom stvari te je nakon marende odvezao ostatak grupe na noćenje u Lovran.

Smještaj je bio organiziran na pl. domu Poklon za 12 osoba i u hotelu u Lovranu za 15 osoba.

U nedjelju nam je bilo ljepše vrijeme sa nešto manje vjetra. Budući da smo spavali na dva različita mjesta, organizirali smo hodanje tako da se pokušaju zadovljiti želje i potrebe većine. Planinari koji su spavali na domu, podijelili su se u dvije grupe po 6 ljudi. Jedna grupa se brzo spustila u Lovran preko Gorice i Lignja te ostatak dana uživala uz more, dok je druga grupa preko vrha Grnjac otišla do Lovranske drage i šetnice „Slap“ te nakon toga na vrh Knezgrad i potom se spustila u Lovran. Planinari koji su spavali u hotelu su u gotovo punom sastavu (jedan planinar nije išao zbog ozljede koljena) otišli uz more do Medveje te su uz kamp stazom kroz duboku usjeklinu došli u Lovransku Dragu i obišli šetnicu „Slap“. Poslije odmora su se uz hotel Draga di Lovrana spustili preko sela Oraj do Labinskog, na pola puta između Medveje i Lovrana.

Svi smo se napokon okupili i krenuli zadovoljni kući u 16 h.

Za kraj bih se zahvalio Anici na suorganizaciji i ostalim planinarima na sudjelovanju u realizaciji izleta i dobrom druženju.

Autor teksta i fotografija: Marko Kotaranin


 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

kamp 01
Izleti

Produženi vikend na Oltarima (13. – 17.8.2020.)

Pozivamo članove HPD-a Sisak na produženi vikend na Oltarima. Pridružite nam se i osjetite tu neodoljivu, jedinstvenu čaroliju Velebita i Jadrana, spoj kupanja i planinarenja. Rijetko koje planinarsko društvo u Hrvatskoj može se pohvaliti tom jedinstvenošću u ljetno vrijeme.

CIJELI ČLANAK »
2019 03 09 Klek 09
Obavijesti

3. pohod Žene u planini (Klek)

Povodom međunarodnog Dana žena zaputili smo se na Klek (Ogulin).

Subota, 9.3.2019., 6.30 sati, kišoviti Sisak. Nismo bili obeshrabreni, volja i želja toliko jaka da nijedan planinar nije izostao.

CIJELI ČLANAK »