Zeleni vir i Vražji prolaz, Skradski vrh (8.6.2019.)

Vražji prolaz ime je jednog od najljepših kanjona u Gorskom kotaru. Kanjon je dužine oko 800 metara, a na pojedinim dionicama širine tek dva metra. Kroz njega prolazi potok Jasle, što je ime i cijeloga obližnjega šumskog kompleksa. Duž kanjona vodi pješačka staza, ponekad usječena u stijenama iznad potoka, Druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza je Zeleni vir. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka krije špilju s izvorom.

Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle, otvor je u stijeni. To je ulaz u špilju Muževa hiža. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem.

Plan puta

Mjesto polaska: Ispred željezničkog kolodvora u Sisku

Vrijeme polaska: 6:00 h

Prijevoz: Autobusom

Povratak: U večernjim satima

Okupljanje je na željezničkom kolodvoru 5 minuta ranije.

Planirani dolazak u Skrad na željezničku postaju je oko 9:30 sati. Ona je je ujedno i polazna točka za obilazak „Vražjeg prolaza“ i zelenog vira. Slijedi spuštanje markiranom planinarskom stazom prema zelenom viru. Dolazimo u podnožje velikog slapa, 70 m. visine i zelenog vira, što u maloj spilji stvara snažan izvor i nezaboravan ugođaj.

Dalje se spuštamo do hidroelektrane Munjara i izletničko planinarskog doma. Ovdje radimo pauzu za gablec. Nastavljamo s obilaskom „Vražjeg prolaza“ (ulaz se naplaćuje simbolično). Vražji prolaz je posebna kraška pojava, jedan od najljepših hrvatskih kanjona. Na kraju Vražjeg prolaza se nalazi spilja Muževa hiža koju ćemo obići. Lako je prohodna, a za posjet je potrebno obavezno ponijeti naglavnu lampu. Slijedi povratak do željezničke stanice, kroz bujnu crnogoričnu i bjelogoričnu šumsku vegetaciju.

Nakon ovog obilaska, planiran je uspon na Skradski vrh, čiji obilazak traje oko 2.5 sata. Oni koji ne žele na uspon, mogu provesti vrijeme u/oko Skrada.

Vrijeme okupljanja na parkiralištu za polazak: 17:00 – 18:00 h.

Težina: organizirana tura kroz Vražji prolaz je namijenjena svim hodačima. Uspon na Skradski vrh je lagan, no budući da slijedi nakon Vražjeg prolaza, spada u srednje zahtjevni dio izleta

Oprema: U skladu s uvjetima na terenu, obuća za hodanje – gojzerice

Hrana i piće: Iz ruksaka, minimalno 1.5 L vode

Troškovi: oko 100 kn

Informacije i prijave: Na sastanku društva srijedom uz obaveznu uplatu akontacije od 50 kn

Kontakt i informacije: Suzana Stanković – 098 913 9113


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti