Produženi vikend na Oltarima (13. – 17.8.2020.)

Oltari su maleno mjesto na Sjevernom Velebitu. Tiho i neprimjetno se nastanilo u našim srcima, zarobilo nas ljepotom, ispunilo mirom, radošću, nestvarnim pogledima na otoke Krk, Prvić, Kvarnerski zaljev, Učku… U tom zaustavljenom vremenu nalazi se planinarska kuća Oltari, kojom upravlja Hrvatsko planinarsko društvo Sisak.

Oltari se nalaze se na velebitskoj cesti Senj – Krasno – Otočac, udaljeni su 18 km od primorskog mjesta Sv. Juraj, 10 km od poznatog svetišta Krasno, 10 km od granice Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit, te 18 km od Zavižana. U prostoru koji koristimo u vrijeme naseljenosti bila je smještena škola za djecu Oltara i susjednih sela: Rakite, Tuževac, Turinski Krč, Pandore, Staze, Rukavine…

Smještaj za boravak i spavanje će biti osiguran pod epidemiološkim uvjetima, za ograničen broj planinara. Hranu i piće potrebno je ponijeti sa sobom.

Program objedinjuje dvije glavne aktivnosti – planinarenje i kupanje. Obično planinari hodaju i planinare u jutarnjim satima (uspon na vrhove, hodanje Premužićevom stazom, uživanje u pogledima i mirisu raskošnog planinaskog bilja…), a poslijepodne se kupaju u moru (Sv. Juraj, Senj, Kalić…). Program nije strogo definiran te se sadržaji kreiraju prema dogovoru “Ad hoc”, od planinarenja, hodanja, druženja, društvenih igara, hodočašća, posjeta muzeju u NP Sjeverni Velebit, Kuterevu… i sve prema dogovoru i vremenskim (klimatskim) prilikama.

Organizator i voditelj programa je pročelnik Gospodarske komisije HPD-a Sisak,
Slavko Didović: 099 721 2761

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

129939004 1976773075798235 8514046887337851574 n
Obavijesti

Mokro, sunčano jutro na glavi uspavanog diva

Klek (1182 mnv) je prva izdvojena planina koja ubada s plavetnila obzora u oči na putu prema moru preko Gorskog Kotara. Lijepo se penjati kontinentalnom Hrvatskom, no nama koji smo odande, najprije upravo njegova kamena gromada, zamjećujući je iznenadno sa zmije autoceste, simbolizira nešto drugačije, potkuruje pohlepu za ‘pravim’, golim kamenom što ne hrušće pod nogama i ne drobi se, već pruža otpor i traži navlačenje do vrha cijelim tijelom, rukama.

CIJELI ČLANAK »
DSC01028
Obavijesti

Stazama i vrhovima Velebita (ljeto 2020.)

Obožavam Velebit. Planinarske staze i vrhovi sa najljepšim dalekim pogledima su na Velebitu. Posebno je lijepo u proljeće kada je posut sa bezbroj cvjetnih ukrasa različitih boja i mirisa. To može razumjeti samo onaj tko je to prošao.

CIJELI ČLANAK »