Produženi vikend na Oltarima (13. – 17.8.2020.)

Oltari su maleno mjesto na Sjevernom Velebitu. Tiho i neprimjetno se nastanilo u našim srcima, zarobilo nas ljepotom, ispunilo mirom, radošću, nestvarnim pogledima na otoke Krk, Prvić, Kvarnerski zaljev, Učku… U tom zaustavljenom vremenu nalazi se planinarska kuća Oltari, kojom upravlja Hrvatsko planinarsko društvo Sisak.

Oltari se nalaze se na velebitskoj cesti Senj – Krasno – Otočac, udaljeni su 18 km od primorskog mjesta Sv. Juraj, 10 km od poznatog svetišta Krasno, 10 km od granice Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit, te 18 km od Zavižana. U prostoru koji koristimo u vrijeme naseljenosti bila je smještena škola za djecu Oltara i susjednih sela: Rakite, Tuževac, Turinski Krč, Pandore, Staze, Rukavine…

Smještaj za boravak i spavanje će biti osiguran pod epidemiološkim uvjetima, za ograničen broj planinara. Hranu i piće potrebno je ponijeti sa sobom.

Program objedinjuje dvije glavne aktivnosti – planinarenje i kupanje. Obično planinari hodaju i planinare u jutarnjim satima (uspon na vrhove, hodanje Premužićevom stazom, uživanje u pogledima i mirisu raskošnog planinaskog bilja…), a poslijepodne se kupaju u moru (Sv. Juraj, Senj, Kalić…). Program nije strogo definiran te se sadržaji kreiraju prema dogovoru “Ad hoc”, od planinarenja, hodanja, druženja, društvenih igara, hodočašća, posjeta muzeju u NP Sjeverni Velebit, Kuterevu… i sve prema dogovoru i vremenskim (klimatskim) prilikama.

Organizator i voditelj programa je pročelnik Gospodarske komisije HPD-a Sisak,
Slavko Didović: 099 721 2761

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti