Produženi vikend na Oltarima (13. – 17.8.2020.)

Oltari su maleno mjesto na Sjevernom Velebitu. Tiho i neprimjetno se nastanilo u našim srcima, zarobilo nas ljepotom, ispunilo mirom, radošću, nestvarnim pogledima na otoke Krk, Prvić, Kvarnerski zaljev, Učku… U tom zaustavljenom vremenu nalazi se planinarska kuća Oltari, kojom upravlja Hrvatsko planinarsko društvo Sisak.

Oltari se nalaze se na velebitskoj cesti Senj – Krasno – Otočac, udaljeni su 18 km od primorskog mjesta Sv. Juraj, 10 km od poznatog svetišta Krasno, 10 km od granice Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit, te 18 km od Zavižana. U prostoru koji koristimo u vrijeme naseljenosti bila je smještena škola za djecu Oltara i susjednih sela: Rakite, Tuževac, Turinski Krč, Pandore, Staze, Rukavine…

Smještaj za boravak i spavanje će biti osiguran pod epidemiološkim uvjetima, za ograničen broj planinara. Hranu i piće potrebno je ponijeti sa sobom.

Program objedinjuje dvije glavne aktivnosti – planinarenje i kupanje. Obično planinari hodaju i planinare u jutarnjim satima (uspon na vrhove, hodanje Premužićevom stazom, uživanje u pogledima i mirisu raskošnog planinaskog bilja…), a poslijepodne se kupaju u moru (Sv. Juraj, Senj, Kalić…). Program nije strogo definiran te se sadržaji kreiraju prema dogovoru “Ad hoc”, od planinarenja, hodanja, druženja, društvenih igara, hodočašća, posjeta muzeju u NP Sjeverni Velebit, Kuterevu… i sve prema dogovoru i vremenskim (klimatskim) prilikama.

Organizator i voditelj programa je pročelnik Gospodarske komisije HPD-a Sisak,
Slavko Didović: 099 721 2761

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Ruza Vukasovic
Obavijesti

Sjećanje na Ružu

Dragi prijatelji planinari, danas nas je napustila naša Ružica Vukasović. Borila se do zadnjeg trena, ali bolest je bila jača.

Voljela je planinu, posebno Velebit. Obožavala je boraviti u našoj planinarskoj kući Oltari, gdje je naročito u vrijeme bolesti nalazila potrebnu tišinu i mir. Uvijek se vraćala planini, jer tamo je sloboda, tišina, tamo smo maleni ispod zvijezda.

CIJELI ČLANAK »
image03
Obavijesti

Kozara 12.06.07.2016.)

Iako su sve prognoze najavljivale kišan dan, 33 planinara vjerovalo je da treba poći na Kozaru. Iz Sisak smo krenuli u 6 sati i nakon nepunih sat vožnje ugledali snenu Hrvatsku Kostajnicu.

CIJELI ČLANAK »