Na Visočici, Panosu i Urljaju

 Dana 24.06.2016. god.četvoro planinara pohodilo je gospićku ljepoticu  Visočicu i Panos.  Izlet je organizirao i vodio Damir Vlahov –Geza.  Česti smo gosti tog prekrasnog kraja pa vjerujem da bi Aničin auto i bez njene pomoći  sam pronašao put iz Siska prema Baškim Oštarijama.

image19

 

Prije Oštarija u mjestu Rizvanuša skrenuli smo s glavne ceste i dobrim makadamom stigli do planinarske staze  prema planinarskom domu i Visočici. Čitala sam i čula da su gospićki planinari na mjestu srušene zgrade grade novu planinarsku kuću (1415m). Tjedan dana nakon našeg posjeta kuća  je službeno i otvorena . Zaista je lijepa i priliči Visočici. Kod doma smo zatekli planinare iz PD Željezničar  koji su obavljali završne radove. Ovim putem im  čestitamo i zahvaljujemo na još jednom divnom objektu na Velebitu. Vjerujem da će to biti još jedno mjesto koje će planinari rado posječivati. Iako sam puno puta boravila na Visočici svaki ponovni susret za mene je novi doživljaj. Ponovno se kao i prvi puta divim toj planini i dalekim pogledima. Već dugo u mojim mislima  postoji želja da krenem sa Visočice prema Strugama pa prema Stapu i ponovno na Visočicu. Ali za moje noge to je nešto neostvarivo. Možda u nekom drugom životu. Prilikom silaska autom na nekih pola puta prema Rizvanuši   postoji  odvojak na  desno prema Panosu i Šugarskoj Dulibi. Autom je moguće proći samo dio puta jer je cesta u lošem stanju. Do Panosa  smo stigli pješice. Iako je dan je bio sparan i vidici loši  a mjesto depresivno zbog porušenih objekata  nije mi žao što smo ga posjetili. Vidici su prekrasni i vjerojatno među  najljepšim na Velebitu. Možda je HPS mogao poslije rata  nešto napraviti i preuzeti taj prostor za potrebe planinara. Bilo bi to divno mjesto za obilazak Južnog Velebita.

Prespavali smo u planinarskoj kući Vila Velebita. Tu se uvijek osjećamo dobrodošli a boravak je ugodan.

Urljaj je bio naš cilj 25.06 . Krenuli smo kao i prije nekoliko godina iz mjesta Podurljaj . Staza nije naporna . Prvi dio staze prolazi šumom a nakon toga dolaze prekrasne livade pune cvijeća. Kući smo krenuli sretni i zadovoljni.

                                                                              Vesna Šprajc Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email