OD KORENICE DO GOLE PLJEŠIVICE (21.09.2014).

IZLET JE OTKAZAN ZBOG LOŠEG VREMENA!

HPD SISAK i HPD ZRIN organiziraju jednodnevni izlet

OD KORENICE DO GOLE PLJEŠIVICE

Lička Plješivica se pruža u smjeru sjeverozapad – jugoistok od Plitvičkih jezera do Zrmanje, te odvaja Liku od Pounja. Pripada dinarskom sustavu, a najveći dio pokriven je šumom. Većina se nalazi na području Hrvatske, a manji dio u Bosni i Hercegovini. Najznačajniji vrhovi nalaze se na početku i na kraju planinskog lanca dugačkog oko 100 km.

Najznačajniji vrhovi:

Ozeblin                 1657 m

Gola Plješivica     1646 m

Kremen                1591 m

Poštak                  1475 m

Mrsinj Grad pod vrhom Mrsinj, istoimenog grebenastog masiva smještenog između jugoistočnih obronaka Male Kapele i Ličkog sredogorja. Dominantna su dva vrha, Nikina Plasa 1268 m uzdiže se iznad sela Vrpile uz državnu cestu D25 i Mrsinj 1259 m čijim podnožjem proteže se Koreničko polje sa naseljima Rudanovac, Vrelo, Borje, Vranovača i Korenica.

 

Uspon srednje težine, nešto strmiji pri vrhu traje oko 2h, a vidici sa Mrsinj Grada na Malu Kapelu, Plješevičke vrhove, polja i naselja vrijedni su uloženog napora. Markirani put vodi dalje preko vrha Mrsinj, livade Poljica do Jame Snježnjače, jugozapadnim padinama Mrsinja u Krbavačko polje do 4 ponora rječice Krbavice.

 

Plan izleta:

21.09. polazak iz Siska ( ispred željezničke stanice) u 6 sati. Vožnja preko Banovine, uz kratko zaustavljanje. U Korenicu dolazimo oko 10 sati.

Od Korenice markacija vodi 2 km cestom do zaselka Mihaljevac. Za uspon do vrha Gola Plješivica treba tri i pol do četiri sata. Put vodi šumom do vršne zone, gdje izlazi na livade. Zadnjih pola sata je vrlo strmo bespuće. Markacija izlazi na pogranični greben kod tornja odašiljača te zatim nastavlja u sjeverozapadnom smjeru prema vrhu još pola sata. Nakon odmora (1 sat) u 15 sati započinjemo sa spustom. Do Korenice bi trebali biti najkasnije do 18,00 sati. Za one koji nisu zainteresirani za uspon na Plješivicu predlažemo lakši uspon do Mrsinj Grada.

Polazak prema Sisku u 19 sati.

Za izlet je potrebna standardna planinarska oprema i naravno dobra planinarska kondicija.

Akontacija za prijevoz najkasnije do 17.09.

Cijena prijevoza 70 kn / 50 osoba

                           80 kn / 30 osoba

 

Odredište –                 Korenica – Gola Plješivica – Korenica

Datum izleta                21.09

Mjesto okupljanja        Željeznička postaja u Sisku

Polazak                       6 sati

Povratak                     22 sata

Oprema                      Standardna u skladu sa vremenskim prilikama

Težina staze               Djelomično zahtjevno.

Prijevoz                       Autobus

 

Vodiči: Anica Šandrk i Saša Juić

Organizator: Anica Šandrk 098928206

Vesna Šprajc; tel 044 535 529

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

DSC01126
Obavijesti

Na Risnjaku i Snježniku (29.7.2020.)

Nacionalni park Risnjak osnovan je 1953. god. na površini od 3041 hektara. Osnovu parka čini masiv planine Risnjak s vrhom od 1528. m.n/v. 1997. god. površina parka je povećana na 6400 hektara. Pod zaštitu su uključeni lokaliteti izvora rijeke Kupe i planinski masiv Snježnika s vrhom 1506. m.n/v.

CIJELI ČLANAK »
7-DSC08333
Obavijesti

Bunić – Mrsinj Grad

U subotu 18.05 trinaest planinara HPD Sisak i dvoje planinara HPD Zrin iz Petrinje posjetilo je Liku .Prohodali smo stazu od Bunića do Korenice u dužini od oko 18 km. Na stazi smo proveli oko 8 sati (od toga 2 sata smo odmarali).

CIJELI ČLANAK »