Platak – Snježnik – Risnjak (11.5.2019.)

Kod doma na Malom Platku sastali smo se sa Željkom i Draženom iz planinarskog društva Kamenjak (koji su se pridružili ‘Ekspediciji Ararat 2019’ u organizaciji HPD-a Sisak), te smo svi zajedno otišli na Snježnik 1506 m. Na Snježniku smo se podijelili u dvije ekipe, od kojih je jedna sa Snježnika otišla na Guslicu i kružno natrag na Platak, dok je druga ekipa koju su vodili naši domaćini iz Rijeke, preko doma na Snježniku (koji je na predivnoj lokaciji, ali na žalost u lošem stanju), pa preko Srebrnih vrata Frankopanskim putem nastavila livadom Lazac, i Lovrićevom stazom uspela se na vrh Veliki Risnjak 1528m.

Imali smo idealno vrijeme s redom sunca pa redom oblaka, uz tek malo jači vjetar na isturenim vrhovima koji su nam darovali poglede na bogatu paletu boja Gorskog Kotara – od smeđe rozih stabala bjelogorice koja tek trebaju prolistati, do bijelih stijena, svih nijansi zelene crnogorice i travnatih proplanaka i olovno sivih oblaka. Nakon uživanja na vrhu Risnjaka spustili smo se do Schlosserovog doma, koji je zatvoren i čeka obnovu jer su ga migranti (čije tragove u vidu odbačene odjeće, deka, lonaca i kojekakvog smeća smo nalazili po najljepšim dijelovima ovog Nacionalnog parka) u potpunosti devastirali. Od doma Pelcerovom stazom došli smo do Cajtiga od kud smo se Radoševom stazom vratili do doma na Malom Platku. Sveukupno smo ovom kružnom stazom proplaninarili 18 km, što je uz uživanje u predivnom krajobrazu, vremenu i društvu, Željku, Draženu i meni ujedno bio i sasvim solidan kondicijski trening za uspon na Ararat koji slijedi uskoro.

Dio sisačke ekipe koji je unatoč zahtjevnosti ispenjanih vrhova još imao višak energije, spustio se i u Opatiju na kavu.

A kako nam je bilo pogledajte i na slikama.

Tekst: Edita Ciglenečki

Fotografije: Željko Petrak, Slaven Bobić i Edita Ciglenečki

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

2019 03 09 Klek 09
Obavijesti

3. pohod Žene u planini (Klek)

Povodom međunarodnog Dana žena zaputili smo se na Klek (Ogulin).

Subota, 9.3.2019., 6.30 sati, kišoviti Sisak. Nismo bili obeshrabreni, volja i želja toliko jaka da nijedan planinar nije izostao.

CIJELI ČLANAK »