Petrova gora 17.12.2017.

 Petrova gora se nalazi u Karlovačkoj županiji, nedaleko Vojnića. Nekad se ta gora nazivala Gvozd što starohrvatski znači gusta prašuma (njem. Urwald, engl. rainforest).. Nakon velikog boja, nazvanog Bitka na Gvozdu, između ugarske vojske na jednoj strani i hrvatske vojske na drugoj strani, na toj gori poginuo je hrvatski kralj Petar Svačić, te je po njemu ta hrvatska gora dobila ime Petrova gora.

Spomenik na Malom Petrovcu (507 mnv), visok 37 m te napušteni komunikacijski toranj na Magarčevcu osiguravaju izvrstan pogled na neposrednu okolicu, ali i na dobar dio središnje Hrvatske, Gorskog kotara, pa i Slovenije, a naročito sjeverozapadne Bosne.

Plan puta

Mjesto polaska: Ispred Konzuma (Petrinjska 11a) u Sisku

Vrijeme polaska: 7:00 h

Prijevoz: Osobnim automobilima

Povratak: do 19 h

Okupljanje je na parkiralištu ispred Konzuma 5 – 10 minuta ranije, gdje ćemo se organizirati i pregrupirati po automobilima. Planirani dolazak do lovačke kuće Muljava je do 8:30 h gdje ćemo popiti kratku kavu i spremiti se za hodanje.

Započinjemo s planinarenjem Rimskim putem prema Malom Petrovcu na kojem se nalazi monumentalni spomenik. Radimo dužu pauzu te se penjemo na vrh spomenika s kojeg se pružaju panoramski vidici. Nakon toga dolazimo do najvišeg vrha Petrove gore, Velikog Petrovca na kojem se nalaze ostaci Pavlinskog samostana i do Kraljevog groba. Nastavljamo prema Magarčevcu i zaustavljamo se ispred naizgled obične kuće koja je u vrijeme Jugoslavije bila top tajna radio relejna postaja. Zadnja kontrolna točka koju ćemo posjetiti je Centralna partizanska bolnica. Vraćamo se do Lovačke kuće Muljava.

U Lovačkoj kući se po želji može jesti te slijedi povratak u Sisak.

Vrijeme hodanja: 7 h

Zahtjevnost hodanja: srednje zahtjevno

Oprema: topla zimska, dodatno prilagođena vremenskim uvjetima

Hrana i piće: Iz ruksaka, u Lovačkoj kući Muljava

Troškovi: Gorivo za auto prosječne potrošnje 7 l za ovaj put iznosi cca 100 kn. Ukoliko vozač ne odredi drugačije, „nepisano pravilo“ je da trošak benzina trebaju pokriti suputnici u autu, dok je vozač oslobođen zbog akumulacijskih troškova koje sam plaća.

Informacije i prijave: Na sastancima društva ili na mob 098 172 8783

Organizator: Goran Kotaranin

Povijest lokaliteta koje obilazimo

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna. Vojin Bakić je 1970. godine osvojio natječaj za veliki projekt. Radilo se o podizanju spomenika narodu Banije i Korduna, regija koje su bile jedna od većih ustaničkih antifašističkih žarišta u Hrvatskoj, te u spomen velikim stradanjima tamošnjeg srpskog stanovništva. Spomenik je bio građen cijelo desetljeće, sve dok konačno nije bio završen 1982. godine. Nakon 1991. spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, muzej je nakon 1995. devastiran, a i do dan danas traje oštećivanje spomenika. Ljudi skidaju i odnose skupocjenu oplatu od nehrđajućeg čelika, dok lokalna i državna vlast ne provodi nikakve sankcije protiv počinitelja unatoč prosvjedima antifašističkih udruga. Kolovoza mjeseca 2011. godine, u Hrvatskoj je pokrenut „Apel za obnovu sedam kapitalnih spomenika NOB-u“, lista na kojoj se našao i ovaj spomenik.

Veliki Petrovac (512 mnv), temelji značajnog pavlinskog samostana iz 14. st.; samostan su osnovali templari, vjerojatno 1303., a pouzdan podatak da na tom lokalitetu djeluju pavlini je isprava iz 1328.; bogati red sa bogatim posjedima pokleknuo je pred stalnim turskim nastojanjima sredinom XV. st.

Kraljev grob, po legendi, grob zadnjeg kralja hrvatske krvi Petra Svačića; stradao je 1097., navodno na Petrovoj gori, u sukobu za hrvatsko prijestolje sa mađarskim kraljem Kolomanom.

Blizu spomenika Petrova gora nalazi se kuća u šumi. Izvana izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko katova, ništa posebno. Zanimljiv dio je dizalo, koje ne ide na gornje katove. Zašto? Jer ide u podzemlje, 50 metara. Ova top tajna radio relejna postaja je izgrađena tako da je ukopana u stijeni te je svojoj posadi pružao sigurnost od atomskog udara i gotovo tri mjeseca života ispod zemlje. Kako je za specijaliziranu stranicu o Petrovoj Gori pojasnio Zlatko Cišper, umirovljeni brigadir, prostire se na 2000 četvornih metara, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju… Svi prostori su međusobno odijeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom dijelu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruirana da razbiju i zaustave val nuklearnog udara.

Centralna partizanska bolnica, djelomično sačuvan kompleks drvenih kuća, zemunica i groblja u Pišinom gaju; nikad nije otkrivena i radila je sve do svibnja 1945.; osim bolnice, tu je bila i tiskara lista Vjesnik.

Muljava, prostor sa lovačkom kućom, kampom, nadstrešnicom i napravama za pripravu hrane; lovačka kuća je poluotvorenog tipa (radi po dogovoru) i u njoj se može dobiti piće, hrana, a može se dogovoriti i noćenje.

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

2019 begunjscica
Izleti

Begunjščica (SLO) 16. i 17.2.2019.

Begunjščica je planina u lancu Karavanki, istočno od Stola, najvišeg vrh Karavanki. Najviši vrh Begunjščice je Veliki vrh koji s visine od 2060 m pruža pogled na središnju Sloveniju, posebno na triglavski dio Julijskih alpi i Bledsko jezero.

CIJELI ČLANAK »
MEDVEDNICA 22
Obavijesti

Od Bistre do Markuševca (02.02.2014.)

Staro pravilo sisačkih planinara „idemo, makar i sikire padale“i ovaj put sprovodimo. Pun bus, iako je najavljena kiša i snijeg ( čak i po norveškoj prognozi ). Izlazimo u Gornjoj Bistri, čekaju nas naši novi članovi i vodiči Ruža i Ivan iz Zaprešića. Nešto lagano sipi, niti kiša niti snijeg.

CIJELI ČLANAK »