ZAPADNI PAPUK (23.11.2014).

 Daruvar – Planinarski dom – Petrov vrh

Zapadni dio Papuka izrazito je odvojena cjelina u obliku hrpta na kojem se visinom ističu Petrov vrh(614 m),Pogani vrh (639m),Vrani kamen(817m),Dujanova kosa(832m) I Crni vrh(863m).To je golemo šumsko prostranstvo u kojem se skrivaju mnoge oaze sačuvane prirode I zato je proglašen parkom prirode.Na najzapadnijem izdanku hrpta na šumskom proplanku ispod Petrova vrha nalazi se PLANINARSKI DOM PETROV VRH (547m) kojim upravlja PD Petrov vrh, Daruvar. Dom je opskrbljem pićem I jelom po dogovoru I već je više od šezdeset godina popularan među planinarima.To je ujedno I pogodno ishodište na vrhove I kružne staze u dogovoru s domaćinom. Desetak minuta od doma laganom šetnjom stiže se na PETROV VRH(614m)koji je obrastao šumom I vidici su ograničeni.Na vrhu se nalaze ostaci nekadašnje drvene piramide I gornja stanica skijaške vučnice.Pod šumovitim obroncima Papuka smjetio se DARUVAR(157m),poznat po kupališnom lječilištu s termalnom vodom I mineralnim ljekovitim blatom.U antičko doba zvao se Aquae Balissae, u srednjem vijeku Toplica, Podborje I Četvrtkovac, a današnje mu je ime po ždralu (mađarski dar) u grbu grofa Jankovića koji je u Daruvaru sagradio dvorac I uredio park.

Plan izleta:

Polazak : 23.11.2014. autobusom ispred željezničkog kolodvora u 6.00 sati.Relacija Sisak-Daruvar.Po dolasku u Daruvar oko 8.30 sastajemo se s planinarima PD Petrov vrh čiji smo gosti.Upoznavanje I dogovor uz kavicu.

 U dogovoru s domaćinima PD Petrov vrh predlažemo dvije staze:

1.Daruvar – Daruvarski vinogradi – izletište Vranjevina – Planinarski dom – Petrov vrh – Daruvar(4 sata laganog hoda)

2.Daruvar – Planinarski dom – kružna staza – Daruvar (u dogovoru s domaćim vodićem I ovisno o hodaćima oko 5-6 sati hoda)

Nakon hodanja svi se nalazimo u Daruvaru.

Povratak: iz Daruvara polazimo u 17.00 sati I u Sisku smo oko 19.30 sati

Cijena prijevoza: 50 kn (uplata pri upisu)

Oprema: standardna planinarska (pratiti vrijeme,rezervna odjeća), hrana iz ruksaka (dom opskrbljen pićem)

Za informacije I prijave: Vlasta Žarković,mob: 098/179 52 20 ili na sastanku u Društvu

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Obavijesti

Penjanje na Paklenici (16.6.2018.)

Kako se moja planinarska ekipa aktivno počela baviti penjanjem, u želji da provedem vrijeme s njima, nije mi preostalo ništa drugo nego pridružiti im se. A i odlazak u NP Paklenica je nešto što se ne odbija.

CIJELI ČLANAK »