Tulove grede, Ugljan, Pašman (26. i 27.04.2014.)

Tulove grede su atraktivan stjenovit greben koji se ističe s nizom vapnenačkih skupina, izrazito strmih kukova te glatkih stijena na istočnoj strani. Tulo ili Tulovice, kako ih je narod nazivao su zaista čudnovat krški fenomen. Duge su oko 1 km dok se najviši vrh nalazi na 1120 m nadmorske visine. S južne strane dominira prekrasna travnata dolina zvana Dolac koja se nalazi na 750 m n.v.

 

Podno Tulovih greda prolazi i Majstorska cesta. To je stara makadamska cesta koja povezuje Sv. Rok s Obrovcom, te ima svojstvo kulturnog dobra i koja Tulove grede čini pristupačnim. Stara cesta nudi jedinstveni panoramski pogled na stjenoviti vrh kao i na cijelo zadarsko zaleđe i more.

 

Uz Tulove grede se također vežu mnoge legende. Prema narodnoj predaji u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. Jedna od legenda govori da su se tamo legli zmajevi iz jaja. Također se vjerovalo da je Crna kraljica koja donosi nesreću, među stijenama imala svoje dvore. Mogući uzrok tolikih legendi jest što taj prirodni fenomen zaista izaziva strahopoštovanje.

 

Otok Ugljan leži preko puta Zadra. Prekriven je uvijek zelenim borovim šumama, makijom, smokvama, vinovom lozom i prije svega maslinama. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kvalitete i arome. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija Kukljica, Kali, Preko i Ugljan. Druga strana otoka je uglavnom strma i nenastanjena i s pripadajućim uvalama, otocima i bogatim podmorjem pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce.

Otok Pašman povezan je s otokom Ugljanom mostom u prolazu Ždrelac. Ispred otoka, u Pašmanskom kanalu koji je na mjestima širok samo 2 km, poput niske bisera razasuti su deseci otočića, područje idealno za sve vrste sportova na vodi, jedrenje i ronjenje. Morska struja na ovom dijelu mijenja smjer svakih 6 sati i tako čini ovo more među najčistijim na Jadranu.

 

Odredište: Tulove grede, Šćah i Veliki Bokolj
Datum izleta:  26. i 27.04.2014.
Mjesto okupljanja:  Željeznički kolidvor u Sisku
Polazak:  06:00
Povratak:  u večernjimsatima
Oprema i dokumenti:  Standardna planinarska oprema, pl.iskaznica, osobna iskaznica
Težina staze:  lagana do srednje teška

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 4-5 sati
Način prijevoza:  autobus
Vodič, informacije i prijave:    Anica Šandrk,  098 928 2068

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

mos3
Izleti

Moslavačka gora zimi (15.01. 2017.)

Pohodi Moslavačkim gorjem obiluju iznenađenjima. Brdima i kosama Moslavačke gore, isprepliću se markirane i nemarkirane staze, a nakon blagdana godi otkrivanje još ponekog potoka, vrha, sajle. Još ako bude i snijega… Ponesite tople napitke, hranu, rezervnu odjeću i ništa vas neće iznenaditi.

Okupljanje u 09:00 sati kod Konzuma u Popovači. Prijevoz u osobnom aranžmanu.

Vodič: Đino.

CIJELI ČLANAK »