Orijentacija, 12. travanj 2014.

U subotu polaznici planinarske škole su se zaputili autobusom na Medvednicu, u Ponikve. Zadaća ovog trećeg terena je bila ovladati orijentacijom, te naučiti upotrebu karte i kompasa. U ostvarivanju ovog cilja pomogli su nam članovi orijentacijskog kluba Kapela. Po dolasku podjelili smo se u grupe, a svakoj grupi je dodjeljen član orijenatcijskog kluba kao voditelj. Svaki školarac dobio je primjerak karte, koji smo zaprimili pomalo sa strahom, jer smo mogli na njoj pročitati gotovo ništa ili vrlo malo. Veliko olakšanje je nastalo kada smo zajednički odredili mjesto na kojem se nalazimo na karti. Grupe su polako kretale prolaziti označena mjesta prema planinarskom domu Glavica. Uz puno strpljenja i vrlo stručno, voditelji su objasnili svakom polazniku pojedinačno kako odrediti azimut, kako usjeveriti kartu i što sve oznake na karti znače. Do kraja staze svi smo već mogli elemente iz prirode prepoznati nacrtane na karti, odrediti da li se staza penje ili spušta, kolika je udaljenost koju trebamo prijeći. Na svim licima se mogao uočiti osmijeh, a u pogledu samopouzdanje.

Karta sada usjeverena je,

a ni azimut pojam više stran nije.

Nakon kraćeg odmora i ručka u planinarskom domu trebalo je dokazati što smo naučili. Svaka grupa dobila je karticu koju je trebalo ovjeriti na 9 kontrolnih točaka na stazi. Grupe su kretale u razmaku od 5 minuta i mjerilo se vrijeme prolaska staze. Na veliko zadovoljstvo voditelja škole, sve grupe su uspješno obavile zadatak i to sa odličnim vremenima prolaska. Posebno su se istaknuli najmlađi polaznici škole.

Pomalo umorni, ali vrlo zadovoljni i veseli vratili smo se kući. Sada željni novih znanja s nestrpljenjem isčekujemo novi teren. 

Autori: 

Svjetlana Vujasin & Josip Kolak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti