38. let od prvoga pohoda HPD-a Sisak na Hrastovičku goru

Nakon uvodnih riječi predsjednice Društva uslijedila je podjela priznanja za 2020. godinu Vesni Šprajc, Slavku Didoviću, Mariti Matijašević, Dinu Miliću, Goranu i Marku Kotaraninu, Ivici Turkoviću, Milanu Rogulji Martu te HGSS-u stanica Novska – ispostava Sisak.

Potom se krenulo prema Hrastovici i prema programu hodilo dvjema stazama, preko Paljevina i uz Sv. Duh. Kod planinarskoga doma „Matija Filjak” minutom šutnje uz paljenje svijeće, odali smo počast planinarima te nakon kraće pauze u društvu domaćina Vlade, nastavili preko Peckoga do staroga vidikovca. Budući da su neki prvi puta na Hrastovici, priča o nestalom jezeru opet je dobila na svojoj čari.

Sa starog vidikovca, potresu uprkos, i dalje je moguće uživati u pogledu. Priroda u cvatu, miris kestena, pjev ptica i radost druženja s novim članicama koje su nam se pridružile iz Popovače i Križa te djevojaka iz Zagreba, polaznica projekta kineziologa i glumca Marija Mlinarića Zdrav život postaje navika. Povratak svih sudionika do Doma, odmor i spust stazom preko vodovoda.

Na rastanku, pomiješane emocije i radosti i tuge, jer osim prirodnih ljepota u nama su i slike ostataka crkve sv. Duha, razrušene kule, devastirane šume, uništenoga novog vidikovca.

Za kraj, kako je rekao naš Slavko – Ne ponovilo se!

Nadamo se da ćemo 39. planinarsko druženje na istom mjestu ostvariti u starim normalnim uvjetima jer je želja za boravkom u prirodi i druženjem velika.

Tekst: Vesna Rogulja Mart

Fotografije: Vesna Mrazovac, Ines Pavlinac, Emica Vinceković,Vlasta Žarković

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00011
Obavijesti

Triglav čez Plamenice (26.8. – 27.8.2017.))

Od Aljaža do Aljaža

ili kako su mase zavoljele volšebnog[1] Gazdu

(26.8. – 27.8.2017.)

 

         Nakon svega tri sata tankog sna, troje planinara uputilo se oko 03:00 sata ujutro 26.8.2017. u Julijske Alpe s ciljem da se preko Plemenica (Bamberg) uspnu na vrh najviše slovenske planine – Triglav.[1] vȍlšēban prid. odr. -bnī; koji je čudotvoran; magičan, tajanstven, natprirodan

CIJELI ČLANAK »