IZLET: KLEK (1181 m), nedjelja 28.1.2024.

Polazak u nedjelju 28.1.2024. u 6:00 h s parkirališta sportske dvorane Zeleni brijeg u Sisku.
U Ogulin uz kraću pauzu za kavu dolazimo između 8:30 i 9:00 sati.
Na stazu krećemo iz Ogulina te nas put vodi do naselja Vučić Selo. Slijedi uspon dobro označenom Ferdinom stazom koja prolazi bukovom šumom do izletišta “Kneja” gdje se križa sa cestom. Nakratko slijedi cestu te kod napuštenog kamenoloma skreće desno i naizmjenično nastavlja kroz šumu i travnatu zaravan do križanja sa stazom koja vodi iz Bjelskog. U planinarskom domu je predviđen kraći odmor. Od doma staza dalje vodi 30 min do vrha Kleka. Do samog vrha stazu djelomično osigurava užad i sajle te je po snijegu i kiši potreban oprez. Na vrhu je smješten telekomunikacijski toranj, a pruža pogled na Bjelolasicu, Risnjak i cijeli ogulinski kraj. S vrha se spuštamo prema planinarskom domu te se nakon kraće pauze vraćamo u Bjelsko gdje nas čeka autobus.
Ukupno vrijeme hodanja ovom stazom je 5 sati.
Staza je srednje zahtjevna te je pogodna za planinare s boljom kondicijom.
Druga i kraća opcija hodanja je tradicionalni prilaz iz sela Bjelskog koji je najkraći put. Nakon 50 min uspona kroz bukovu šumu stiže se do planinarskog doma te još oko 30 min do samog vrha. Ukupno vrijeme hodanja ovom stazom je 3 sata.
U slučaju velikog snijega neće se hodati Ferdinom stazom nego samo stazom iz Bjelskog.
Planirani polazak autobusa iz Bjelskog je oko 15:30 h.
U povratku ćemo navratiti u hotel Frankopan u Ogulinu te se okrijepiti toplim palačinkama po izboru. Najkasnije oko 17:00 sati planiramo povratak iz Ogulina za Sisak.
Oprema: standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama.
Hrana i piće iz ruksaka. Dom je opskrbljen pićem. Hrana u hotelu Frankopan.
Prijava sudjelovanja za izlet uz akontaciju od 15 eura srijedom na sastanku Društva.
Organizatorica: Tanja Drešar 091/794 77 26

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

DSC01393
Obavijesti

Na vrhovima iznad Grobničkog polja

17.10. ove god. četvoro planinara našeg društva odabralo je za svoj izlet Kamenjak i Veli Pliš. Vrijeme je bilo idealno za boravak u prirodi a krajolik koji smo obilazili obučen u romantične jesenske boje prekrasan.

CIJELI ČLANAK »
image00009
Obavijesti

Suradnja HPD-a Sisak i Gimnazije Sisak

Povodom 35 godina kontinuiranog djelovanja HPD-a Sisak u galerijskom prostoru Gimnazije Sisak 13. prosinca održano je predavanje pročelnika Visokogorske sekcije HPD-a Željezničar iz Zagreba Slavka Patačka. Predavanjem su predstavljeni svi četiritisućnjaci koje je osvojio Slavko Patačko.

CIJELI ČLANAK »