Dragojlinom stazom na Okić (15.4.2018.)

Povodom 175. godišnjice njenog uspona, 10 godišnjice preodijevanja u Dragojle, te 23. godišnjice Pohoda pridružit ćemo se Pohodu HPD Željezničar na „Dragojlinoj stazi“

Dragojla Jarnević (1812-1875) književnica, učiteljica, ilirka i borac za ženska prava je 1834. izvela uspon na Okić s južne strane, što se smatra prvim alpinističkim usponom u Hrvatskoj.

Vrijeme polaska: 8:00 na Željezničkom kolodvoru u Sisku

Vrijeme povratka: oko 15:30 od Doma

Težina ture: lagana, do svladavanja ferate hodajući Dragojlinim stopama

Oprema: standardna planinarska iz 1843. godine, u skladu sa vremenskim prilikama

Prijevoz: autobus, 40-50kn, ovisno o broju sudionika (akontacija 40kn)

Prijave:
Ljiljana Bonev Dokman 091 920 5229
Marina Paprika 091 559 8032
Na sastancima Društva srijedom ili telefonski

Opis puta: Pohod ove godine kreće iz Novog Sela Okićkog u 10 sati (odakle je i ona krenula onomad)

Sat i petnaest minuta hodamo od polazišta, Novog Sela Okićkog do početka Dragojline staze.

Uspon Dragojlinom stazom će trajati oko sat vremena. Na vrhu, na starom gradu Okić (499m) će nas dočekati članovi HPD Željezničar s aperitivom i malom okrijepom. Nakon čašćenja i fotografiranja uputit ćemo se turističkom stazom do Doma Maks Plotnikov pod Okićem. Tu ćemo imati vrijeme za jelo i piće (do 14 sati).

Oni koji nisu u mogućnosti popeti stazu, a žele sudjelovati mogu se odvojiti na raskrižju (nakon sat vremena hoda) i za 15 minuta stići na Dom, gdje ćemo se na kraju svi i okupiti ili se pak turističkom stazom popeti na Okić grad.

Tko bude željan još uspona nakon „Dragojle“moći će se popeti još jednom na Okić Žoharevim putem (alpinistička, manje zahtjevna staza osigurana sajlama i klinovima). 

U 14 sati je okupljanje svih DRAGOJLI I NJENIH PRATITELJA na livadi kod Doma za snimanje i fotografiranje dronom.

Organizatori mole za punu pozornost kad se krene na stazu, jer uspon nije bezazlen! Pazite kako hodate i nastojte ne odranjati kamenje. Ukoliko se to i dogodi, molim vas da povičete „KAMEEEEEN!!!!!“ Na stazi će biti naših vodiča, pa vas molim da ih slušate, ako vas zamole da malo pričekate ili tome slično. Pazimo jedni na druge!!!

2018 Dragojla

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

03 IMG 20200919 124350
Obavijesti

Dvodnevni potezi s Velikog Rujna

Sve ono što ljetos na trodnevnom prehodavanju od srednjeg do južnog Velebita zbog zadane satnice i tempa nisam stigla proći, odnosno, ispenjati, a svakako je vrijedilo, imala sam priliku predzadnji vikend devetog mjeseca.

CIJELI ČLANAK »