Izlet na Bjelolasicu (12.7.2020.)

Bjelolasica sa svojih 1534 m.n.v najviši je vrh Gorskog kotara i čitave Kapele. Hrbat planine koji izvire iz okolnog zelenila dugačak je 5-6 km. Vrlo je strmih strana i pruža se između Jasenačkog i Mrkopaljskog polja.

DSC01118

Budući da je zbog loše vremenske prognoze izlet za 11.7. otkazan grupa od 7 planinara odlučila je da se na izlet uputi u nedjelju 12.07.

Automobile smo parkirali kod Planinarskog doma u Tuku te se uputili preko Matić poljane prema vrhu Bjelolasice Kule. Do vrha nam je bilo potrebno oko 3 sata. Put kroz Matić poljanu je divan. Livade u cvatu su prekrasne. Ništa manje nismo uživali u crnogoričnom drveću još jednom ukrasu Matić poljane. Planinarsko sklonište Jančarica je zatvoreno. Za uspon smo izabrali strmiju, a za spust laganiju stazu preko skloništa Jakob Mihelčića. Uvijek me oduševljavaju prekrasni pogledi sa vrha na ponosni Klek, Bijele i Samarske Stijene i bujne šume. Pogled seže sve do mora i otoka. Na vrhu je cvijeće u punom cvatu. Prije skretanja prema skloništu Jakob Mihelčiću Lidija se uputila markiranom stazom na sljedeći vrh. Žao mi je što i ostali nismo krenuli za njom jer je staza i dalje markirana. Nadam se da su svi sudionici maksimalno uživali i kući u svojim mislima i srcima ponijeli ono što im je bilo najljepše. Dido i Andrija sigurnom vožnjom vratili su nas u Sisak u 21 sat.

TekstVesna Šprajc

FotografijeSlaven Bobić i Vesna Šprajc

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email