Po utvrdama Babonića – gospodara Banije (13. – 14. stoljeće) (27.09.2015.)

Mjesto okupljanja: ispred željezničkog kolodvora Sisak

Polazak: 7 sati

Povratak: oko 19 sat

Put: Sisak – Petrinja – Banski Grabovac – Dragotina – Bruvno – Stupnica – Pedalj – Javoranj – Zrin – Hrvatska Kostajnica – Petrinja – Sisak

 

Zašto Babonići i tko su oni?

Tijekom 13. i 14. stoljeća, a prije pojave Zrinskih, rod Babonića bio je najmoćniji feudalni gospodar na Baniji. Prvi su mu posjedi bili Gorička i Vodice u Pounju, a ime je dobio po rodonačelniku Bobonegu koji je živio krajem 12. i početkom 13. stoljeća. U povijesti su poznati i pod nazivom Blagajski po utvrđenom gradu Blagaju u širem prostoru doline Sane. Najveću moć dostigli su početkom 14. stoljeća. Posjedi su im se prostirali od Save do planine Kapele na jugu, te od Vrbasa u Bosni do Kupe na zapadu. U ranijem razdoblju tijekom 13. i 14. stoljeća širio je ovaj plemićki rod svoje vlasništvo na prostore koji su i nama dobro poznati. Može se reći da su kao vlasnici mnogih posjeda i gradova oko Zrinske gore bili gospodari Banije. U njihovim su se rukama nalazili posjedi poput Zrina, Bojne, Pedlja, Bruvna, ali i stare Petrinje, Vinodola, Hrastovice. Na mnogima od njih Babonići su izgradili utvrđena zdanja iz kojih su upravljali ne samo svojim posjedima već i hrvatskim zemljama jer je nekoliko članova tog roda tijekom ova dva stoljeća bilo imenovano banovima Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Osim u Pounju i na Baniji imali su imanja i u Moslavini, Kordunu, samoborskom kraju i zagrebačkoj okolici. Nakon što na Baniju dolazi rod Šubića koji postaje vlasnikom Zrina po kojem dobiva i ime, Babonići pomalo gube moć, a posebno onda kada u prodoru Osmanlija ostaju bez svoji posjeda u Pounju, dolini Sane i južnim obroncima Zrinske gore. Pred naletom osvajača povlače se u Kranjsku i u borbama s Osmanlijama pomalo nestaju s povijesne pozornice. Cilj izleta je obići njihove najznačajnije utvrde i posjede iz vremena 13. i 14. stoljeća i na taj način više saznati o Baniji i njezinoj prošlosti u predturskom razdoblju.

 Više o utvrdama možete pročitati OVDJE...

Oprema i dokumenti: planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama.

Hrana: iz ruksaka, uz usputno stajanje za kavu

Težina staze: srednje lagano

Okvirno vrijeme hodanja: (u satima): 5 sati

Način prijevoza: autobusom ili autobusićem

Akontaciju obavezno uplatiti do srijede, 23.09.2015.

Vodič, informacije i prijave: prijave na sastancima društva, Ivanka Marić 044 549 424, Ivica Šustić   098 94 20 160

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 20170822 094213
Izleti

Medvednica – Ponikve (24. 10. 2021.)

Medvednica ili Zagrebačka gora izvor je brojnih planinarskih staza.

Ovaj put, posjetit ćemo njezin jugozapadni dio – staze oko livade Ponikve.

Livada je lako dostupna i smjestila na 500 m nadmorske visine. Stanište je četiri vrste zaštićenih orhideja, a presjecaju je i tri potoka. U njenoj blizini su smješteni Planinarski dom Glavica i poznata špilja Veternica.

CIJELI ČLANAK »