Učka (16.9.2018.)

Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Pruža se uzduž opatijske rivijere. Njen najviši vrh Vojak visok je 1.396 m. Njegovo je tjeme gola kamena glavica, na kojoj je razgledni toranj – vidikovac. Sagrađen je 1911.god. od kamena, visok je pet metara, a s njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

35. Memorijalni pohod na Učku organizira se povodom 75. obljetnice “Pazinskih odluka” iz 1943. godine o priključenju Istre, Rijeke, Dalmacije i otoka Hrvatskoj.


PLAN izleta

Polazak sa željezničkog kolodvora u Sisku u 5:00 sati. Planirani dolazak u Medveju do 8:30 sati, gdje nas čekaju domaćini iz PD Kamenjak iz Rijeke.

Planirane su dvije grupe:

Teža grupa kreće iz Medveje, kroz Lovransku Dragu i preko sedla do vrha Vojak (1396 m). Uspon bi trebao trajati oko 4 sata, a silazak do Medveje oko 3 i pol sata. Izlet je kondicijski vrlo zahtjevan, posebno prilikom silaska s planine. Sisačka grupa se sa vrha spušta prema planinarskom domu na Poklonu, gdje nas čeka autobus.

Lakša grupa ide uobičajenom stazom od planinarskog doma na Poklonu do vrha Vojak i natrag. Polazak na stazu je oko 10.30. Susret svih sudionika pohoda bit će na vrhu Učke.

Prijave uz obaveznu uplatu akontacije na redovitom sastanku društva.

Kontakt: Ljubica Matijašević, 091 563 2075

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost i sa potrebnom opremom, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta, prema objektivnim okolnostima na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

DSC05796
Izleti

Bjelolasica (11.7.2020.)

Bjelolasica je najviša planina Gorskog Kotara. Vrh Kula visok je 1534 m. Dobila je ime po uskom svijetlom hrptu koji se ističe iznad šumskog pojasa, osobito kad je pod snijegom.

CIJELI ČLANAK »