Čarobne planine iznad Selva di Val Gardene (14. – 20.7.2018.)

U samo 25 četvornih kilometara Val Gardena uspijeva koncentrirati svu raznovrsnost boja, vegetacije… Ružičasti vrhovi koji se pružaju prema nebu okruženi su tamnim vulkanskim stijenama, a oko njih zelene visoravni na ravnim platoima. Selva leži na najnižoj točki u Val Gardeni, na 1563 m, okružuju je Puez i Odle s jedne strane i Sella i Sassolungo s druge strane. Poznata je u ovom području kao dom izvrsnih umjetnika u obradi drveta, kipara, tesara… A ove tradicionalne aktivnosti doline i danas su još prisutne i vidljive na svakom koraku na pročeljima kuća, dvorištima, planinarskim domovima.

Uživali smo u pogledu s balkona našeg hotela prema Sassolungo, koji poput dijamanta u ranom jutarnjem svjetlu izlazi iz šume koja je još uvijek u tami.

Od 14. do 20.7.2018. obišli smo kružnim putom Sassolungo, popeli se na Piz Boe (3125 m), preko prijevoja Cir spustili se kroz dolinu Chedul do doline Vallunga, divili se dvorcu u stijeni Wolkenstein, obišli Messnerov muzej na Kronplatzu i grad Brunico. Svaki dan bio je ispunjen.

Pogled s onih vrhova koji izgledaju kao da dotiču nebo – doista je jedinstven, a horizont se proteže daleko iznad doline i sunce se čini dovoljno blizu da ga možeš rukom dosegnuti.

Zadivljeni smo dolomitskim cestama kroz prijevoje, koji povezuju Bolzano na zapadu i Cortinu na istoku, prolazeći najslikovitijim krajolicima Dolomita.

Ceste bi naravno trebale biti konstruirane za komunikaciju, a njihova svrha biti da nas odvedu s jednog na drugo mjesto. Ali ne, dolomitske ceste stvorene su da doprinesu ljepoti putovanja.

U srcu planine, livada, šume, jedinstvene mješavine kulture i prirode, siguran dolomitski put na +2000 m/nv, passo-ovi ,sa stalnom promjenom visine, nisu tipične ceste. Vijugaju poput zmije, savijaju se oko vrhova planina, prolaza, stalno mijenjaju nadmorsku visinu. Zadivili su nas Passo Sella, Passo Gardena, Passo Pordoi…

Što još reći, fotografije će to opisati bolje od mene.

Tekst i fotografije: Branka Dimov


Fotografije možete pogledati u galeriji fotografija 🙂


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

20
Obavijesti

Lanževica mi nije bila suđena

Danas neću vidjeti Lanževicu. Ta mi je misao prolazila kroz glavu dok sam promatrao kolonu svojih prijatelja kako odmiču put Bogatinskog sedla. Nisam praznovjeran, ali tog jutra su mi stvari krenule loše od samog početka.

CIJELI ČLANAK »