Uskrs na Oltarima

Program planinarskog izleta – kratki opis, fotografije:

Izlet „Uskrs na Oltarima“ tradicionalno organiziramo u sjećanje na našeg preminuloga planinara Balog Nedjeljka. Izlet se planira osobnim automobilima, stoga i polazak nije planiran u određeno vrijeme, već kako kome odgovara. Hranu i piće ponijeti, svatko prema svojim potrebama, a i po dogovoru sudionika izleta. Navečer u subotu, 19.4. su u Domu pripreme za Uskrs – kuha se šunka, boje pisanice.

Izleti će se organizirati prema dogovoru sudionika:

„Balogovom stazom“ preko Pandora, Glavaša do Babić Dolca (morskom stranom s koje su prekrasni pogledi na Krk, Rab, Goli, Grgur), zatim  laganim usponom na Planu, te  spuštanje zavižanskim putem prema Oltarima. Laganim hodom staza se može obići za cca. 4 sata.

Poslije doručka krenuti do Zavižana. Na Zavižanu kratak odmor u Domu, a zatim povratak prema Siči i Oltarim. Vrijeme: 6-7 sati.

Odlazak prema Jablancu. Uspon na Alan stazom: Jablanac – Turska vrata – Strogir – Alan, označena planinarska staza – 4h hoda. Kratki odmor kod planinarske kuće na Alanu, spuštanje, a zatim povratak prema Oltarima.

Moguća je varijanta za planinare koji nejdu na Alan, obilazak uvale Zavratnica. Ljepota Zavratnice, koja je zbog svoje neobičnosti proglašena geomorfološkim spomenikom prirode, privlači brojne posjetioce. Pristup Zavratnici moguć je uređenom stazom iz Jablanca. Uz samu stazu uživat čemo u cvatu prekrasnih perunika (irisa) koje kao da rastu iz kamena. Godine 2000. na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti perunika je proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom za vrijeme trajanja svjetske izložbe cvijeća Japan Flora. Naziv potječe od imena grčke božice duge, glasnice bogova Iride (grč. – duga), a naš naziv perunika dolazi od imena vrhovnog staroslavenskog boga gromovnika Peruna i njegove žene, boginje Perunike.


Odredište:  Uskrs na Oltarima
Datum izleta:  subota 19. – ponedjeljak 21. travnja 2014.
Mjesto okupljanja:  kako kome odgovara, po dogovoru
Polazak:   7:00
Povratak:   20:00
Oprema i dokumenti: planinarska jakna, čvrste planinarske cipele, pl. štapovi, zaštita od kiše i snijega, voda, rezervna odjeća i ostala planinarska oprema potrebna za trodnevni izlet. Sa sobom ponijeti planinarsku iskaznicu
Težina staze:  lake i srednje zahtjevne, označene staze

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 pogledati program izleta
Način prijevoza:  osobni automobili
Vodič, informacije i prijave:   Branka Dimov, 099 240 0309

  

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00002
Obavijesti

Snowdonia (Wales) 29.04-01.05.2017.

Prvi maj, produženi vikend i Nacionalni park Snowdonia

Rano ujutro krećemo iz Londona prema Walesu, a na putu do tamo želimo posjetiti Pontcysyllte Aqueduct (najstariji i najduži plovni akvadukt u Velikoj Britaniji, izgrađen početkom 19 stoljeća). 

 

 

CIJELI ČLANAK »