IVANŠČICA ZIMI (24.01.2016.)

Izlazak sunca pozdravlja nas u malenom mjestu Belec u kojem napuštamo bus. Početak staze nalazi se ispred crkve Sv. Marije Snježne. Kratko razgledavamo tu lijepu baroknu crkvu i krećemo. Pratimo asfaltnu te makadamsku cestu do planinarske kuće Belecgrad, a pred nama se naziru odredišta našeg putovanja.

         Nakon predaha i doručka ispred kuće, nastavljamo avanturu. Do ostataka utvrde Belecgrad vodi nas kratak uspon. Hodamo ruševnim zdanjem i osluškujemo odjeke prošlosti, a u mislima se vraćamo u vrijeme kada je utvrda u raskoši ponosno stajala. Dok uživamo u pogledu, nije nam teško osjetiti i razumjeti zašto su baš ovo mjesto izabrali da naprave dom. Pomalo tužni zbog današnjeg stanja utvrde, nastavljamo put.

         Iako je kalendarski zima, na terenu je proljeće. Kroz laganu šetnju prirodom preko grebena, uživamo u lijepom vremenu i osvajamo prvi vrh – Babin zub. Poglede s ovog stjenovitog vrha posebno privlače ruševni ostaci Oštrcgrada i Medvednica koja se u punom sjaju ocrtava pred nama. U opuštenoj i veseloj atmosferi koja vlada grupom, osvajamo i sljedeći vrh – Belige. Na ovom dijelu grebena je hladnije pa se ne zadržavamo dugo i pratimo stazu do planinarskog doma Pasarićeva kuća.

         Pred domom i vrhom dočekuje nas tanak sloj snijega pa Ivanščicu doživljavamo i u bijelome ruhu. Na domu imamo zasluženi odmor i ručak. Nakon ručka odlazimo na vrh Ivanščica i upijamo poglede na sve strane svijeta. U povratku se spuštamo na vrh Hanjžica.

         Staza preko Brane, kojom hodamo nazad do planinarske kuće Belecgrad, utonula je u lišće. Na mjestima se probijamo kroz nanose koji dosežu i do koljena. Pomalo umorni, ali zadovoljni lijepim danom provedenim u ugodnom društvu i veličanstvenoj prirodi, vraćamo se kući.

Svjetlana Vujasin i Josip Kolak


 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti