Gacka (24.3.2019.)

Prosječna temperatura ljeti iznosi 10,8 °C, a zimi 7,9 °C. Rijeka Gacka obiluje podvodnim speleološkim nalazištima i vrelima. Prva istraživanja započinju u drugoj polovici XX. stoljeća, a do tada je podvodni svijet Gacke bio potpuna nepoznanica.

Majerovo vrelo se speleološki smatra najbogatijim, te se u zadnje vrijeme njemu posvećuje posebna pozornost. Tok rijeke krivuda i ponire u predjelu Švice i Hrvatskog polja. Dolomitski teren formira i kraće povremene vodotoke koji na jednoj strani polja izviru, a na drugoj poniru. Smatra se da je preko polovice podvodnih prolaza i kanala Gacke još uvijek neistraženo.

PLAN izleta

Polazak sa željezničkog kolodvora u Sisku u 6:00 sati.
Planirani dolazak u Otočac je oko 10 sati, otkuda počinje pješačenje preko 1. mosta uzvodno uz desnu stranu Gacke. Nakon brda Prozorina prelazimo Oreškovićev most (3. po redu) i nastavljamo hodanje s lijeve strane Gacke uzvodno sve dok Matasićev most ne ostane desno i iza nas, nakon čega se lijevom stranom upućujemo od Gacke prema Čovićima (restoran Majsić) gdje nas čeka autobus.
Ukupno hodanja 3,5 – 4 sata. Nakon okrijepe i odmora autobusom odlazimo na Tonkovićevo i Majerovo vrilo. To su dva najveća izvora Gacke od ukupno 27 izvora.
Povratak u Sisak između 20 i 20:30 sati.

Prijave do 20. ožujka 2019. uz uplatu akontacije od 70 kn na redovitom sastanku društva.

Kontakt: Ljubica Matijašević, 091 563 2075


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

20200823 110905
Obavijesti

Godišnji na planini i moru (22 – 28.8.2020.)

22.8.2020. SUBOTA

CILJ: VISOČICA

Već u 6h ujutro bili smo na autocesti prema Lici. Nakon otprilike 2.5 h ugodne vožnje prolazimo centar Gospića i nastavljamo prema Rizvanuši, u smjeru Baških Oštarija. Kroz samo selo cesta je asfaltirana, a zatim prelazimo na makadam, točnije šumarski put kojim polako napredujemo.

CIJELI ČLANAK »
2020 08 13 Oltari 10
Obavijesti

Za Gospu, na Oltare!

Još prije nekoliko tjedana pao je dogovor da produljeni vikend za blagdan Velike Gospe provedemo aktivno kombinirajući planinarenje, kupanje i naravno druženje na omiljenim nam Oltarima. Rečeno, učinjeno;

CIJELI ČLANAK »