Gacka (24.3.2019.)

Rijeka Gacka je sa svojim pritokama dugačka 61 km, iako je prije izgradnje hidroelektrane bila dugačka 100 km. Proteže se od svog izvora Tonković vrilo te se polako spušta niz područje Gackog polja primajući brojne pritoke. Odlikuje je čista bistra voda koja unatoč krševitom kraju relativno sporo teče. 

gacka

Prosječna temperatura ljeti iznosi 10,8 °C, a zimi 7,9 °C. Rijeka Gacka obiluje podvodnim speleološkim nalazištima i vrelima. Prva istraživanja započinju u drugoj polovici XX. stoljeća, a do tada je podvodni svijet Gacke bio potpuna nepoznanica.

Majerovo vrelo se speleološki smatra najbogatijim, te se u zadnje vrijeme njemu posvećuje posebna pozornost. Tok rijeke krivuda i ponire u predjelu Švice i Hrvatskog polja. Dolomitski teren formira i kraće povremene vodotoke koji na jednoj strani polja izviru, a na drugoj poniru. Smatra se da je preko polovice podvodnih prolaza i kanala Gacke još uvijek neistraženo.

PLAN izleta

Polazak sa željezničkog kolodvora u Sisku u 6:00 sati.
Planirani dolazak u Otočac je oko 10 sati, otkuda počinje pješačenje preko 1. mosta uzvodno uz desnu stranu Gacke. Nakon brda Prozorina prelazimo Oreškovićev most (3. po redu) i nastavljamo hodanje s lijeve strane Gacke uzvodno sve dok Matasićev most ne ostane desno i iza nas, nakon čega se lijevom stranom upućujemo od Gacke prema Čovićima (restoran Majsić) gdje nas čeka autobus.
Ukupno hodanja 3,5 – 4 sata. Nakon okrijepe i odmora autobusom odlazimo na Tonkovićevo i Majerovo vrilo. To su dva najveća izvora Gacke od ukupno 27 izvora.
Povratak u Sisak između 20 i 20:30 sati.

Prijave do 20. ožujka 2019. uz uplatu akontacije od 70 kn na redovitom sastanku društva.

Kontakt: Ljubica Matijašević, 091 563 2075


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email