20.10.2024. GROBNIČKE ALPE: Suhi vrh (1.280 m) – Fratar (1.353 m KT HPO)

PLAN IZLETA:

Polazak ispred dvorane “Zeleni brijeg” u 6 h i uz kraću pauzu za kavu stižemo u mjesto Podkilavac oko 9 sati. Ondje kod potoka rijeke Zale počinju markacije u raznim smjerovima, a mi krećemo na vrlo strmi uspon po starom požarnom putu kroz stoljetnu hrastovu šumu do prve lokve ili kako ih ovdje nazivaju hahlićima. Slijedi lijepi i blagi dio staze koja obilazi stanove grobničkih ovčara, kroz šumu preko kamenih oblutaka prošaranih zelenom mahovinom do izlaska na makadamsku cestu koju kratimo markiranim prečacima kroz šumu. Na raskrižju odabiremo put “preko kolci” koji je strm, ali je i najljepši. Prvo se krećemo borovom šumom do vidikovca s kojeg se pruža pogled na more. Napredujemo po kamenoj strmini gdje je u dijelu postavljena sajla, ne iz nužde, već da olakša uspon do strmih travnatih obronaka koje prelazimo prateći oznake na kolcima učvrščenih gomilom kamenja koji u monotonoj, nepreglednoj kosi obilježavaju smjer napredovanja ka sedlu nedaleko doma na Hahliću. Uspon je strm, no u predahu okrećemo pogled prema grobničkom polju, kvarnerskom zaljevu i grebenu Učke koji se plavi u daljini. Prvi proviruje najviši, Obruč, a izlazom na prijevoj ukazuju se i Dnič, Suhi vrh i Fratar. Po izlazu na prijevoj do planinarskog doma na Hahliću treba tek desetak minuta, te nema više uspona.

Od Podkilavca do planinarskog doma na Hahliću (1.097 m) staza je duga 5,5 km, svladava visinsku razliku od 780 m, te je potrebno 2:30 – 3 h hoda.

Na domu radimo dužu pauzu. Dom je opskrbljen pićem, te po dogovoru jelom (hrana i piće iz ruksaka).

Za planinare koji očekuju zahtjevniju turu, po dolasku na dom predlažemo lijepu kružnu turu s usponima na Dnić (1.190 m) prema vrhu Fratar (1.353 m) južnim prilazom po zahtjevnom kamenom terenu, gdje po bijelim vapnenim zubima uspon svladavamo i upotrebom ruku, zbog čega je potrebna određena spretnost i dobra kondicija. Vrh Fratar je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice, a s njega se pruža otvoren pogled na greben Učke, Risnjak, Snježnik, repetitore na Guslici i brojne vrhove oko Platka sve do slovenskog Snežnika, te ostale vrhove Grobničkih alpi poput najvišeg Obruča ili susjednog Suhog vrha. Spust s Fratra planiran je sjevernim prilazom kratko kamenim grebenom, te zatim šumskim stazama prema domu. Na otprilike sredini spusta prema domu odvaja se staza kojom se za 15 min stiže na goli kameni vrh, Suhi vrh (1.280 m). Ova kružna tura od tek 3 km, svladava dodatnih 440 m visinske razlike, te je potrebno oko 2:30 sata za obilazak, odnosno 3 sata sa kraćim stajanjima na vrhovima.

Planinari koji planiraju duže zadržavanje na domu imaju mogućnost kraćih uspona na vrhove Dnić (1.190m) – 30 min od doma i Ćunina glava (1.158 m) – 15 min od doma.

Povratak prema Podkilavcu planira se najkraćom stazom “preko čeke” koji prvim dijelom prolazi usjekom između travnatih proplanaka na kojima se često susreću krda divljih konja, a zatim ulaskom u šumu staza postaje strma, a teren grub i kamen pa treba biti oprezan pri spustu. Ovom stazom se do Podkilavca stiže za 2 sata.

Povratak prema Sisku u 18 sati uz očekivani dolazak oko 21 h.

Oprema standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama.

Prijava na izlet na sastanku srijedom od 19 sati uz obaveznu akontaciju 25 eura (na bazi 35 putnika).

Izlet vodi i organizira Marina Dujmušić 098/9550 625

06:00 – 09:00 vožnja Sisak – Podkilavac

09:00 – 12:00 uspon “preko kolci”

12:00 – 16:00 Teža tura: Dnić – Fratar – Suhi

Lakša tura: Dnić – Ćunina glava

16:00 – 18:00 spust “preko čeke”

18:00 – 21:00 vožnja za Sisak

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Voditelj izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti