1924-1941

22. rujna 1924. godine, na inicijativu profesora Josipa Kožarića, dr. Josipa Piškulića i upravitelja ciglane i hrvatske štedionice u Sisku Petra Koščevića, osnovana je podružnica Hrvatskoga planinarskog društva pod nazivom Gvozd. U prvi odbor bili su izabrani predsjednik Zdenko Trnsk i, tajnik Petar Koščević, Ante Saller, dr.Josip Piškulić i Franjo Perina. U prvoj godini djelovanja Gvozd je imao 16 članova i priredio je izlete na Plješivicu, Sljeme, Cepeliš i u Hrvatsko Primorje. Nakon prvih ushićenja, Društvo je oslabjelo i postojalo još samo nekoliko godina.

Nakon što je Viktor Borovečki iz Slavo. rujna 1924. godine, na inicijativu profesora Josipa Kožarića, dr. Josipa Piškulića i upravitelja nskoga Broda došao u Sisak te postao šef željezničke stanice, podružnica Gvozd dobila je novoga, vrlo aktivnog člana i iskusnoga planinara. On je reorganizirao Društvo i na skupštini 31. listopada 1927. godine bio izabran za predsjednika HPD-a Gvozd. 2. ožujka 1929. godine objavio je članak u Hrvatskim novinama, u kojem je pozvao sve zainteresirane za boravak u prirodi i planinarenje te je ubrzo okupio osamdesetak članova. 1929. Godine Društvo je imalo 132 člana i djelovalo je za vrijeme Drugoga svjetskog rata do 1943. godine. Borovečki je umro u Sisku 21. prosinca 1939.

U Društvu su djelovali Viktor Borovečki, Tomislav Koščec, Josip Novak, Antun Draksler, Vlado Zulechner, Branko Borovečki, Josip Vlahek, Anka Uzelac, Ivka Uzelac, Milan Uzelac, Josip Perković i drugi.

Podružnica HPD-a Gvozd organizirala je za svoje članove brojne izlete po Hrvatskoj i cijeloj Jugoslaviji, ali i na Mont Blanc. 1930. godine djelovale su skijaška i fotosekcija, a 1940. godine osnovane su glazbena i zimsko-sportska sekcija. Članovi su 8. rujna 1929. godine sagradili i dali na korištenje vidikovac i paviljon na Viktorovcu, brežuljku iznad Siska. Rad Društva zamire za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Proglas Viktora  Borovečkog 1929. godine: