Moslavačka gora 11. veljače

328439634_1915850805433636_9027454101275225417_n

Postoji mjesto gdje su se nekada skrivali hajduci, šetali praslonovi i nosorozi, a danas mjesto za istraživanje starih utvrda (Garić grad, Jelengrad, Košuta Grad), pavlinskog samostana, šumskih puteva, planinarsko-izletničkih i biciklističkih staza. Riječ je o Moslavačkoj gori, a smještena je usred nizine, omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom, obrasla gustim šumama i kultiviranim voćnjacima i vinogradima. Moslavačka gora regionalni je park prirode od 2011. godine.

Okupljanje i polazak: na parkiralištu kod trgovačkog centra SPAR u Popovači od 8:00 do 8:30 sati (dolazak osobnim automobilima).

Plan izleta: vožnja do prijevoja. G. Jelenska (Baza). Na prijevoju, u blizini županijske obavijesne ploče granice Sisačko-Moslavačke i Bjelovarsko-Bilogorske županije, parkiranje automobila. Hodanje šumskim putom do Humke (487 m, najviši vrh), Visa (444m, vidikovac) i do Bele crkve (kratki odmor). Izlet uključuje i poučnu stazu “Crkveni jarak”, na kojoj se nalaze info panoi sa raznim informacijama o Moslavačkoj gori te pavlinski samostan Bela Crkva. Obilazak vrhova Humka i Vis, kontrolnih točaka Hrvatske planinarske obilaznice i kontrolih točaka planinarske obilaznice po Moslavačkoj gori,  uz brojna odmorišta, vidikovce, slapiće i mostiće preko potoka. Odmor na Humki i povratak do polazišta (Baze).
Ako će biti želje, volje i snage za još malo hodanja, zainteresirani se pri polasku mogu spustiti prema gradini Garić grad, najvećoj, najbolje sačuvanoj i najpoznatijoj moslavačkoj srednjovjekovnoj utvrdi.

Hodanje dužine oko 14 km , 4 do 5 sati s odmaranjem. Sve su staze dobro markirane, od laganih do srednje teških.
Oprema: standardna planinarska oprema, ako bude snijega i hladno, oprema za zimske uvjete (visoke planinarske cipele, gamaše….)
Prijevoz : automobilima
Hrana: iz ruksaka, voda
Po završetku hodanja, druženje i kavica gdje se dogovorimo (Vila Garić u Podgarću ili kafić “Kaktus” u Popovači).

Prijava nije potrebna, dovoljno je pojaviti se na mjestu okupljanja u Popovači.

Organizatorice izleta: Gordana Roc, 091 557 9701 i Jadranka Gabriša-Perković, 098 764 167

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email