KLEK (1181 m), subota 21.1.2023.

klek
KLEK je istaknuti stjenoviti vrh na istočnom rubu masiva Velike Kapele koji se visinom od 1181 m nadvija nad gradom Ogulinom. Prepoznatljivog je izgleda golemog diva koji spava, čije su noge stijene Klečica, a glava vršna stijena Kleka, pa ne čudi da privlači planinare od samih začetaka planinarstva u Hrvatskoj, te se njegov stilizirani prikaz nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza.
Polazak: subota 21.1.2023. u 7 h sa parkirališta sportske dvorane “Zeleni brijeg” u Sisku.
Troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih sudionika. Prijava sudjelovanja za izlet uz akontaciju (13 eura) srijedom na sastanku Društva.
Plan izleta: Do početne točke uspona potrebno je 2 sata vožnje, te uz kraću pauzu za kavu na odmorištu Draganić dolazimo na odredište oko 9:30 h.
Tradicionalni prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin – Jasenak je najkraći budući se nakon 50′ uspona kroz stoljetnu bukovu šumu stiže do planinarskog doma pod vršnom stijenom na 1000 mnv, a za nastavak uspona do samog vrha potrebno je još oko 30′. U dijelu uspona prema vrhu koja vodi po strmom terenu treba se mjestimično koristiti i rukama, te su radi osiguranja postavljene sajle, no po snijegu i kiši uspon može biti opasan, te je potreban oprez. Na vrhu je smješten telekomunikacijski toranj, a pruža pogled na najviše planine Gorskog Kotara.
Spustom pod vršnu stijenu ispod stepenica i sajli koje olakšavaju uspon nudi se mogućnost povratka istom stazom u planinarski dom ili nastaviti slijediti lijepu grebensku stazu do Klečica (1058 m), istaknutu skupinu stijena do čijeg vrha se uspinjemo upotrebom sajli. Povratak s Klečica prati istu stazu i dolazi na planinarski dom koji je opskrbljen pićem, no ne nudi hranu. Nakon pauze na domu vraćamo se u Bjelsko.
Staza od Bjelskog do vrha Kleka, odlaska na Klečice i povratak u Bjelsko duga je oko 8,5 km i zahtijeva oko 4 h hoda uz svladavanje oko 850 m visinske razlike, te je planirani polazak iz Bjelskog oko 15 h.
Za one željne zahtjevnije i dugotrajnije avanture nudimo uspon vrlo strmom stazom iz sela Vitunj koja u početku slijedi šumsku cestu do izlaska na greben Kleka. Uspon dalje ide grebenom kroz šumu, izlazi na travnati hrbat, te ide po njemu vrlo oštro uzbrdo sve do pod Klečku stijenu i prilazi najprije Klečicama, a potom i vrhu Kleka sa zapadne strane. Spuštamo se potom do planinarskog doma, pa sve do Bjelskog gdje nas dočekuje autobus.
Staza iz Vitunja preko Klečica i Kleka do Bjelskog duga je oko 10,5 km i zahtijeva oko 5 h hoda uz svladavanje oko 1200 m visinske razlike, te je prikladna samo za planinare dobre kondicije.
Na povraku planiramo posjet hotelu “Frankopan” u Ogulinu, poznatom po odličnim palačinkama u slanim i slatkim kombinacijama.
Oprema: standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama.
Hrana i piće iz ruksaka. Dom je opskrbljen pićem. Hrana u hotelu Frankopan.
Organizatorice: Tanja Drešar 091/794 77 26 i Marina Dujmušić 098/9550 625

Priloženi dokumenti:

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    LinkedIn
    Email