Izlet Krk – Baška, subota 11. ožujka 2023.

Krk
Polazak: subota, 11. ožujka 2022. u 6.00 sati autobusom s parkirališta sportske dvorane Zeleni brijeg u Sisku.
Troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih. Prijava sudjelovanja za izlet uz akontaciju (20 €) srijedom u Društvu.
Povratak: oko 19.00 sati.
Plan izleta:
1. grupa: Vaclavov grebenski put
Grebenski put nazvan po češkom vodiču Vaclavu Tupyju koji ga je i osmislio, započinje od prijevoja Treskavac gdje se iskrcavamo iz autobusa, do silaska u Bašku, dug je oko 17 km, te je potrebno oko 7 h hoda za njegov prelazak. Put prati oštri kamenjar oblikovan burom i prošaran niskim raslinjem i makijom te prolazi uz nekoliko lokvi (kalića) za napajanje blaga, manjih zaravni obzidanih suhozidima, te karakterističnih krčkih formacija mrgara koji služe za razvrstavanje stoke, te gromača – terasastih suhozida. Staza je markirana, pruža prekrasne vidike sa istaknutim nazivima vrhova od kojih je Obzova (569 m) ujedno i najviši vrh otoka Krka, te kontrolna točka hrvatske planinarske obilaznice.
Težina staza: srednje teško
2. grupa: Vrženica
Staza kreće iz Baške prema kampu Bunculuka do uvale Vrženica. Sam početak staze prate vidici na more, otok Prvić, najstjenovitiji otok na Jadranu (stijene visoke 300 metara). Kanjon Vrženica prolazi uskim tjesnacem, a s obje strane izdižu se visoke kamene litice. Kanjon vrvi različitim geološkim tvorevinama i oblicima nastalim pod utjecajem vode. Kanjon je dug 4 kilometra, a iz njega se penjemo prema hrptu Rebice od kuda sežu pogledi na otok Prvić, Goli otok te prema vrhovima Velebita na istoku. Na tom dijelu staza prolazi ogoljelim pašnjacima kroz stoljetne suhozide. Spust do uvale Vela Luka. Nastavljamo prema uvali Mala Luka, utvrdi Corinthija, uz povratak kružnom lakšom stazom uz more do kampa Bunculuka i prema Baški.
Težina staze: srednje teško
3. grupa: Šetnja prema Mjesečevom platou i uz obalu
Težina staze: lagana
Prijave uz akontaciju od 20 € srijedom u prostorijama Društva. U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa za nedjelju ili neki drugi termin.
Vrijeme hodanja i zahtjevnost: planirano hodanje s odmorima ovisi o odabranoj turi, cca 5 – 7 sati. Izlet je u nekoliko navrata kondicijski i tehnički zahtjevan te se kod penjanja koriste i ruke.
Oprema: standardna planinarska, uvjetovana vremenskim prilikama (rezervna odjeća i obuća), planinarske cipele s vibram đonom, hrana i piće iz ruksaka.
Organizatorice: Tanja Drešar, 091 794 7726; Suzana Stanković,098 91 3 9113 i Marina Dujmušić, 098 955 0625
Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Voditelj izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email