7 slapova Mirne – subota, 6. svibnja 2023.

20230409_154023

Polazak: subota, 6. svibnja 2023. u 6.00 autobusom s parkirališta Sportske dvorane Zeleni brijeg u Sisku. Troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih. Prijava sudjelovanja za izlet uz akontaciju (20 €) srijedom u Društvu.

Povratak: oko 18.00.

Opis staze: Staza Sedam slapova Mirne u Istri je najljepša, najatraktivnija i najpoznatija planinarska staza Istre. Zbog toga privlači izuzetno veliki broj planinara, ljubitelja prirode i obitelji. Duljina staze je oko 17  km.

Staza Sedam slapova je kružna staza koja započinje kod Buzeta, točnije potrebno je doći do buzetske pivovare te nastaviti do mostića preko rijeke Mirne. Od parkirališta idemo uz trim-stazu do ulaska na planinarsku stazu. Prvi slap Zagona visok je pet metara, slijedi slap Bačva visok 8,8 metara, a putem nailazimo i na napuštena rudarska okna. Treći je najveći i najljepši slap Vela peć koji je visok čak 26,5 metara, a širok 5,6 metara. Slijedi kratki uspon uz pomoć sajli / konopa i malih metalnih klinova / stepenica uz stijenu Greben. Nakon toga slijedi slap Mala peć, Napoleonov most i sela Kuhari i Kotle gdje se nalazi peti slap i ostatci nekadašnjeg mlina. Zadnja dva slapa su Zelenšćak  i Grjok, nakon kojih se tri puta prelazi preko rijeke i dolazi na početak kružne planinarske staze.

Plan izleta:

6:00 – 10:00 vožnja do Svetog Ivana kod Buzeta uz pauzu za kavu

10:00 – 18:00 planinarenje s pauzama

22:00 povratak u Sisak

Težina staza i vrijeme hodanja: Staza nije tehnički zahtjevna, osim jednog kratkog dijela strmog uspona uz stijenu Greben, no uspon je potpomognut. Zbog kilometraže potrebna je kondicija u nogama.

Prijave uz akontaciju od 20 € srijedom u prostorijama Društva. U slučaju lošeg vremena i prevelikog  vodostaj izlet se odgađa za nedjelju ili neki drugi termin.

Oprema: standardna planinarska, uvjetovana vremenskim prilikama (rezervna odjeća i obuća), planinarske cipele s vibram đonom, hrana i piće iz ruksaka.

Organizatorica: Suzana Stanković mob. 098 913 9113 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Voditelj izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Priloženi dokumenti:

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    LinkedIn
    Email